Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo bude po Čadovom odchode?

.bohumil Stejskal .časopis .šport

Nová sezóna Slovana Bratislava v KHL sa ešte ani poriadne nezačala, a už je tu niekoľko prekvapení. Z nich najväčším je odstúpenie trénera Čadu.

Prekvapujúci bol už vstup Slovana do súťaže. Na rozdiel od totálne spackaného úvodu minulej sezóny Slovan prvé tri zápasy vyhral a dostal sa na čelo celej KHL. Domáca výhra 5:2 s chorvátskym Medveščakom Záhreb potešila vypredaný štadión, skutočne však prekvapili až dve výhry počas prvého tripu na ľady súperov. Metallurg Magnitogorsk, obhajcu Gagarinovho pohára, obrali belasí o všetky body po výsledku 3:2, Avtomobilist Jekaterinburg rovnako, vyhrali 3:1. Obrat prišiel až v Kazani, kde Slovan neudržal dvojgólový náskok a prehral 3:4.
A potom prišla domáca séria. Drobným prekvapením bolo, že hosťujúce ruské kluby v nej nastúpili – na rozdiel od ruských vojakov na Kryme a východnej Ukrajine – riadne označení. Mali na sebe normálne oficiálne dresy, na nich čísla a mená, kapitán bol označený céčkom, asistenti áčkami. Ďalším prekvapením bolo, že Slovan v zápasoch proti Nižnému Novgorodu a Čerepovcu predchádzajúci dobrý dojem a ešte lepšie výsledky vôbec nepotvrdil. Obidva razy prehral a ani raz nepodal výkon, aký sa od neho očakával. Najmä nemohúcnosť proti Čerepovcu bila do očí.

.odstúpenie trénera
A potom v piatok, deň pred zápasom s CSKA, prišla správa o odstúpení trénera Rostislava Čadu. Tréner, ktorý viedol Slovan od jeho vstupu do KHL, priviedol mužstvo v euforickej prvej sezóne až do playoff, ale v druhej sa mu už s mužstvom príliš nedarilo. A teraz, na začiatku slušne rozbehnutej tretej sezóny, od mužstva odchádza.
Na prvý pohľad prekvapujúce, ale v skutočnosti nie až také neočakávané. Už v lete sa v Slovane uvažovalo o výmene trénera, viedli sa rozhovory prinajmenšom s jedným serióznym kandidátom, napokon však Čada na lavičke zostal. Do istej miery sa však počítalo s tým, ža ak sa mužstvu nebude dariť, nahradí ho dvojica asistentov Vladimír Orságh – Ján Lipiansky. Čo si od tejto zmeny vedenie klubu sľubuje?
V prvom rade asi určitú zmenu herného systému. Slovan hral pod Čadovým vedením obranný hokej, v ktorom mal každý hráč presne určené úlohy a všetci sa museli striktne držať taktických pokynov. Nie je to veľmi atraktívne, ale keď to prináša výsledky, diváci túto hru radi prijmú. Horšie je to, ak chýba príťažlivá útočná hra aj víťazstvá.
Na Čadovu adresu však treba povedať, že najmä v prvej sezóne vyťažil zrejme z mužstva s touto taktikou maximum. Ale dnes je možno naozaj čas na zmenu. Mužstvo má dvoch výborných brankárov, k Jarovi Janusovi pribudol skúsený Johan Backlund. Obrana je vystužená reprezentatmi Starostom a Barankom a ešte zvučnejšou posilou v osobe Fostera (ktorému však prvý zápas po dlhodobejšom zranení vôbec nevyšiel). S takto zabezpečenými zadnými radmi je možno treba dať väčšiu voľnosť útočníkom, medzi ktorými zatiaľ žiari Ladislav Nagy s priemerom gól na zápas a doteraz veľmi dobrým napĺňaním úlohy lídra.
Pred novou (a zrejme len dočasnou) trénerskou dvojicou tak stojí naozaj ťažká úloha. Zmeniť herný štýl, hrať menej zošnurovaný hokej a opäť začať vyhrávať. Pričom vôbec nie je jasné, či si také niečo mužstvo s relatívne nízkym rozpočtom môže dlhodobo dovoliť. Najbližšie týždne ukážu, či sa Slovan naozaj vydá novou a úspešnejšou cestou, alebo či sa začína obdobie tápania.

.budúcnosť ligy
Nejasná pritom nie je len budúcnosť Slovana, ale aj celej ligy. Politická situácia na Ukrajine a zamýšľaná expanzia NHL sú viac či menej aktuálne ohrozenia ambície KHL, byť relevantnou konkurenciou severoamerickej hokejovej ligy.
Donbass Doneck sa musel pre krízu na východe Ukrajiny zo súťaže odhlásiť a okrem neho z ligy pre finančné problémy „vypadli“ Lev Praha, finalista minulého ročníka (!) a Spartak Moskva, tradičný klub z hlavného ruského mesta. Ich miesto zaujali Jokerit Helsinki (ktorých domácu arénu kúpil priateľ prezidenta Putina), Lada Togliatti a Soči  (asi aby sa nehovorilo, že všetky športoviská si Rusi postavili na ZOH zbytočne). Počet klubov zostal zachovaný, fluktuácia je však jedným z prejavov rozdielu medzi NHL a KHL. Ani o kalendár zápasov sa v Amerike nenaťahujú verejne do poslednej chvíle za asistencie médií.
Ekonomická situácia ligy je ohrozená aj inak. Niektoré silné postavy KHL a klubov, blízke prezidentovi Ruska, sa dostali na listinu ľudí postihnutých sankciami. Týka sa to napríklad prezidentov klubov Dinamo Moskva a Lokomotiv Jaroslavľ.
„Politická situácia vo svete sa prejavuje aj na ekonomike a môže zasiahnuť aj KHL, lebo je podporovaná sponzormi. Kto teraz sponzoruje? Chevrolet, Pepsi a tak ďalej. A ako to bude vyzerať zajtra? To nikto nevie, ale sankcie môžu KHL ovplyvniť,“ citovala agentúra ITAR-TASS Genadija Timčenka, ďalšieho muža zo zoznamu. Timčenko je predsedom predstavenstva KHL.
Ďalším ohrozením KHL môže byť plánované rozšírenie zámorskej ligy. V NHL sa čoraz hlasnejšie hovorí o expanzii. Quebec, Toronto, Las Vegas a možno ešte jeden tím majú záujem hostiť nové frančízy severoamerickej súťaže. V prípade realizácie rozšírenia by to znamenalo viac ako 100 nových pracovných miest pre hokejistov. Pri čoraz väčšej neistote, vyplývajúcej z konfliktu medzi Ruskom a jeho východným susedom, sa možno domnievať, že o tieto miesta zabojujú v prvom rade hráči, hrajúci v súčasnosti za veľké (hoci aj pri chudobnejších kluboch často problematicky vyplácané) peniaze v KHL. Svojho veľkého športového symbolu sa síce Rusi nebudú chcieť tak ľahko vzdať, ale budúcnosť KHL je dnes neistejšia než kedykoľvek predtým. Nie je vylúčené, že nás čakajú ešte ďalšie prekvapenia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite