Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

U nás v Prahe 8 má spiacu firmu istý Alexander Bastrykin – Putinov spolužiak a šéf vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie. Rozhodol som sa mu ju zrušiť. Na vysvetlenie: v minulých rokoch si ruskí činovníci zakladali v Českej republike (na Slovensku a v celej EÚ, pochopiteľne, tiež) tiché spoločnosti, ktoré im mali vytvoriť zázemie v Schengenskom priestore. Na takúto obchodnú spoločnosť je napríklad napísaný byt – keby náhodou papaláš upadol v cárovu nemilosť a chcel v pokoji dožiť na Západe. Pán Bastrykin tu vlastnil spoločnosť LAW Bohemia, s. r. o., teraz prepísanú na manželku.

Firma sídli vo veľkom paneláku v Prahe-Bohniciach, čo je v smiešnom nepomere k Bastrykinovu dnešnému postaveniu. Vidieť, že ju vytvoril dávno.
Alexander Bastrykin je totiž riaditeľom „ruskej FBI“. Podlieha priamo Putinovi a venuje sa potieraniu opozície. V roku 2012 na seba pritiahol pozornosť svojou osobnou vojnou s populárnym blogerom Alexejom Navalným, ktorý o ňom uverejňoval rôzne „kompromaty“ (vrátane správy o firme LAW Bohemia a o byte v Prahe; vysokí ruskí funkcionári totiž nesmú podnikať ani vlastniť majetok v zahraničí). Bastrykin ho nechal obviniť z údajnej starej krádeže 10-tisíc kubíkov dreva zo štátnych lesov. Navalnyj potom dostal v podivnom procese podmienku a následne trest domáceho väzenia.
LAW Bohemia od apríla 2011 neplní povinnosť zakladať nové účtovné závierky do registra Mestského súdu v Prahe. Lenže to sa u nás nesmie. Podľa zákona o verejných registroch je možné navrhnúť súdu, aby takú mŕtvu schránku poslal do likvidácie. To som práve minulý týždeň oficiálne urobil. Nie je to teória: bývalý podpredseda ruskej Dumy Alexander Babakov mal do vlaňajška v Prahe 8 spoločnosť Albion CZ, ktorá nezakladala listiny na súd a neplatila dane. Už je zlikvidovaná a vymazaná.
Mysli globálne, konaj lokálne. Chlapci ešte oľutujú, že si vybrali Prahu 8.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite