Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Alternatíva mocnie Nemecko absolvovalo troje krajinské voľby: V Sasku, Durínsku a Brandenbursku. Hoci vo všeobecnosti voľby potvrdili pozíciu Merkelovej CDU, ktorá posilnila tak v Durínsku (33,5 percenta) ako aj silne ľavicovom Brandenbursku (23 percent), hlavnou správou zo stredovýchodného Nemecka je nástup Alternatívy pre Nemecko (AfD).

Táto strana získala 9,8 percenta, 10,6 percenta, respektíve 12,2 percenta. A tak, hoci sa v posledných parlamentných voľbách ešte do Bundestagu nedostala (4,7 percenta), teraz už pozície v krajine posilňuje. Dôvodom je rozšírenie programu, AfD už nie je iba konzervatívnou stranou, kritizujúcou CDU sprava (euro, rodina, kriminalita), ale otvorene antiestablišmentovou stranou, ktorá ponúka voličom presne to, čo chcú počuť. Preto ju nemajú problém voliť ekonomickí liberáli aj nezamestnaní, každý z iných dôvodov.  AfD fakticky vymazala FDP, tradičného spojenca, z mapy a v CDU sa čoraz hlasnejšie (naposledy tzv. Berlínsky kruh) ozývajú hlasy, aby sa strana vrátila viac napravo, čo zmenila práve Merkelová.
.jd

Ukrajinský prezident Petro Porošenko predniesol v americkom Kongrese prejav. Upozornil, že Európa riskuje „strašnú vojnu“. Žiadal o dodávky zbraní, použiteľných v konflikte na východnej hranici. Prezident Barack Obama sľúbil ukrajinskej armáde materiálnu pomoc v hodnote 46 miliárd dolárov, nie však zbrane. Kongres odsúhlasil aj výcvik a vyzbrojenie sýrskych povstalcov.
Austrálsky premiér Tony Abbott uviedol, že polícia prekazila akciu prívržencov Islamského štátu, ktorí plánovali únos náhodne vybratého civilistu. Toho chceli džihádisti sťať a telo zakryť zástavou IS.
Brookings Institution zverejnil rebríček politicky najvplyvnejších milionárov. Na prvom mieste sú manželia Gatesovci, na druhom George Soros, na treťom Jack Ma, vlastník čínskej internetovej firmy Alibaba, na štvrtom Petro Porošenko, na piatom český minister financií Andrej Babiš.
Rokovania o budúcnosti Ukrajiny by sa podľa ruského prezidenta Vladimíra Putina mohli konať vo Viedni. Navrhol to v telefonáte s rakúskym spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom.

Osobnosť: Larry Ellison/
Zakladateľ technologického gigantu Oracle, kontroverzná legenda high-tech a bojovník proti starnutiu odišiel z postu generálneho manažéra, zrejme aj pod tlakom investorov. Sedemdesiatročný Ellison chce naďalej pracovať, ale plánuje sa venovať vytváraniu nových produktov, technológií a stratégií.

Antiosobnosť: Vladimír Putin/
Ruský prezident pokračuje v popieraní. Popiera prítomnosť ruských vojakov na Ukrajine. Popiera, že v telefonáte s Petrom Porošenkom hrozil obsadením nielen Kyjeva, ale i pobaltských metropol, Varšavy a Bukurešti. Nuž, aj ruských vojakov na Kryme zapieral, až kým ich nepriznal.

Citát/
Larry Ellison: „Nie som zloduch. Len rád vyhrávam.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite