Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Pred 20 rokmi zomrel v Ružomberku filozof, historik umenia, prekladateľ, katolícky kňaz Ladislav Hanus. V roku 1926 začal študovať v bohosloveckom seminári v Spišskej Kapitule, ale už po roku ho poslal biskup Vojtaššák pokračovať v štúdiu na Jezuitskú fakultu v Innsbrucku. Tam obhájil doktorát z filozofie a neskôr z teológie. Potom pôsobil na kaplánskych miestach a tiež ako katechéta. V roku 1938 prišiel prednášať na Spišskú Kapitulu a zotrval tam až do roku 1950. V roku 1951 sa začal skrývať pred ŠtB, no v roku 1952 ho odhalili.

Bol odsúdený za velezradu na 16 rokov. Vo väzení strávil 13 rokov. Potom pracoval ako kurič v Bratislave a neskôr až do dôchodku bol na farách v Kvačanoch a Hybiach. Ešte v roku 1987 ho v Liptovskom Mikuláši odsúdili na jeden rok podmienečne zato, že spovedal bez štátneho súhlasu.
Dvanásť rokov v spišskom seminári na katedre morálky považoval Hanus „za akési vyvrcholenie svojho kultúrneho života“. Boli tam ľudia ako Skyčák, Špirko, Brandobur, Kútnik, Barnáš, Jalovecký, Kalinay, ktorí vytvorili neopakovateľné intelektuálne prostredie. V tomto čase Hanus redigoval časopisy Kultúra, Obroda a Verbum. V 40. rokoch mu vyšli tri preklady a tri pôvodné knihy. Známa je Rozprava o kultúrnosti z roku 1943. Po návrate z väzenia pokračoval v spracúvaní svojich tém. Jeho celé dielo vyšlo po roku 1990. Ide o 11 monografií na tému kultúry, morálky, dejín cirkvi a tiež mnohé spomienky.
Príchod do Innsbrucku nazýva Hanus príchodom z provincie do Európy. Duchovná obec európska sa preňho stala normou a ideálom. Hanus na Slovensku volal po „otvorenosti a univerzálnej šírke plnej pravdy”. Súčasne však varoval: „Hodno sa zamyslieť, či diktatúra predsa len nie je najprimeranejšou formou nášho života.”
Mysliteľ typu Hanusa vyrastie raz za sto rokov. Jeho knihy vypĺňajú čas čakania na jeho nasledovníka.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite