Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kľúčová krajina pre Európu

.peter Schutz .časopis

Iba ten, kto si ešte pamätá summit vo Vilniuse a stiahnutie Janukovyčovho podpisu na poslednú chvíľu, dokáže naplno vyhodnotiť, aký (geo)politický náboj nesie ratifikácia asociačnej zmluvy EÚ – Ukrajina. A iba ten, kto si vie vybaviť Putinov nátlak, hrozby i prosby pred Vilniusom a zaplnenie Majdanu státisícmi demonštrantov hneď po ňom, vie naplno precítiť, kto je víťazom a kto porazeným po parlamentných ratifikáciách v Bruseli a Kyjeve.

Samozrejme, že majú pravdu aj hlasy, ktoré hovoria, že väčšmi než pátos sa k asociačnej zmluve hodí triezva skepsa. Porošenko a spol., ktorí pridruženie tak vítali, nemajú alebo majú iba veľmi nejasné tušenie, koľko krvi, potu a sĺz bude stáť ich a celú spoločnosť plnenie európskych štandardov a reformy. Na Ukrajine niet jediného sektora, ktorý by ich nepotreboval. Paradoxne, čosi naznačila už tá parlamentná schôdza, na ktorej s veľkou slávou asociačnú zmluvu ratifikovali: zákony o sociálnom poistení aj o daňových a rozpočtových pravidlách všetky odložili. Pritom terajší parlament sa už ozaj nemusí obzerať po indexoch popularity, keďže končí už v októbri predčasnými voľbami. Napriek tejto slobode sa reforiem zľakol, na prvýkrát prešiel akurát lustračný zákon, ktorý by mal preveriť milión (!) zamestnancov štátu. Aj to je veľká otázka, či sa ukrajinské úrady a inštitúcie úplne nerozpadnú, ak z nich vyselektujú všetkých byrokratov s väzbami na Rusko.
Ťažký život asociovanej Ukrajiny predznamenáva ruská diverzia. Prostredníctvom donbaskej snahy o odtrhnutie, ktorej konzervácia počas nekonečných  rokovaní o „zvláštnom štatúte“ vyzerá nezvratná, bude Kremeľ šíriť nestabilitu do ďalších regiónov s cieľom odtrhnúť čo najviac územia pre svoje tzv. „Novorusko“.  Vedno s vydieraním plynom, ktorého plnú potrebu si Ukrajina nevie zabezpečiť ani slovensko-maďarsko-poľským reverzom, to vytvorí pre Kyjev dlhodobo  nezvládnuteľnú situáciu, ktorá bude vysokou kartou Putina v tlaku na odstúpenie od asociačnej zmluvy. Pre EÚ (a MMF) takto asociačná zmluva znamená záväzok masívnej podpory Kyjeva. Bez nej Ukrajina nemôže ruský tlak a enormnosť vnútorných problémov ustáť. Asociačnou zmluvou si EÚ uviazala na krk morálnu povinnosť zachrániť Ukrajinu pred bankrotom. Odkiaľ vezme zdroje, to je záhada a zaručený predmet budúcich konfliktov.  
Ratifikácia plne vyhovuje záujmu Slovenska, ktorým je demokratická a celistvá Ukrajina bez ruského vplyvu, vytvárajúca tisíckilometrový dištanc od agresívneho impéria. Na rozdiel od niektorých slovenských politikov, ktorí driemu  v bezpečnostnom bezvedomí,  nezastupiteľnú „nárazníkovú“ funkciu Ukrajiny vystihol – už dávno pred Krymom – historik Norman Davies: „Ukrajina je kľúčová krajina pre celú Európu. Kým nie je pod ruskou kontrolou, je pokoj. Ale ak sa dostane pod kontrolu Kremľa, začne sa Moskva usilovať o to, aby sa pomery v strednej Európe vrátili tam, kde boli pred rokom 1989.“ Niet čo dodať. Aj keby nemal stopercentnú pravdu, už len tá hrozba je dosť na to, aby asociačná zmluva mala plnú slovenskú podporu.   

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite