Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hurikán na Havaji

.alexandra Užíková .časopis .týždeň vo svete

A už je to tu, príprava na hurikán. A hneď na dva. Na Havajské ostrovy mali totižto namierené Iselle a vzápätí za ňou Julio. Ja som tušila, že nič strašného sa nestane. Tento tropický raj pôsobí, akoby bol chránený nejakou nadprirodzenou silou. Veď toľko krásy, milých predavačiek a ohľaduplných šoférov pohromade často nebýva.

Keď som žila ešte v New Yorku, mestom sa prehnala Sandy. Médiá z toho urobili hotovú katastrofu. Pritom väčšia časť mesta zostala nepoškodená. U nás to prežila aj vianočná výzdoba na pouličných lampách. Newyorčania sa na Sandy pripravovali svojsky. Nakúpili alkohol, cesto na mafiny a organizovali Hurikán párty. Ja som sa vychystala do ulíc. Vyrobila som si takmer vodotesný kryt na fotoaparát a hajde fotiť. Lenže okrem dažďa a mierneho vetra sa nič nedialo. Reštaurácie boli otvorené a ľudia si robili fotky pri zvýšenej rieke. Moja spolubývajúca vypila fľašu vodky a so svojím štvornohým priateľom mi robili sprievod. Psík sa triasol a nejeden by nad tým krútil hlavou. Ale, ako sa vraví: „To je New York!“
Na Havaji to bolo iné. V správach pripravovali na najhoršie: „Prvé odletia strechy... “ Ľudia kupovali vodu, toaletný papier a lančmít. Párty sa nekonali. Každý si strážil zásobu vody. Tu je pravdepodobnejšie, že bude odstavená či znečistená, prípadne že vypadne elektrina. Ja som si pre istotu napustila plnú vaňu. A miestni surferi? Tí sa tešili na vlny. Iselle však zoslabla na tropickú búrku. V noci prešla dvoma ostrovmi a hnala sa na náš. S príjemným očakávaním a už s ozajstným vodotesným krytom som sa tešila na fotenie. Nuž, ale kým som sa vychystala von, vykuklo slnko.
No a Julio na ostrovy nedorazil vôbec. Nielenže zoslabol, ešte nás aj obišiel. Tak ako to bolo približne pred 20 rokmi, keď sa sem chystal veľký hurikán a v poslednej chvíli zmenil smer. Podľa legendy ostrovy chránila Pele, bohyňa ohňa a vulkánov. Jej tvár vraj zachytili satelitné zábery medzi ostrovmi a hurikánom.
A ja som hurikánový víkend ukončila veľmi odvážne; studeným kúpeľom.

Alexandra Užíková/
Slovenská novinárka, publicistka a fotografka. Cestuje po svete a jej prechodnou stanicou sa stal New York, ktorý na čas zamenila za krásne Havajské ostrovy.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite