Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Proti IS Minulý týždeň si Spojené štáty pripomenuli nielen trináste výročie teroristického útoku na World Trade Center, ale aj stále prebiehajúcu vojnu. Prezident Barack Obama udelil Pentagónu povolenie likvidovať osoby na čele džihádistickej organizácie Islamský štát. „Dnes večer, po nástupe novej irackej vlády a po konzultáciách so spojencami v zahraničí a s Kongresom na domácej pôde, vám môžem oznámiť, že Amerika povedie širokú koalíciu proti tejto teroristickej hrozbe.

Máme jasný cieľ: rozložiť a napokon zničiť Islamský štát prostredníctvom obsiahlej a neprerušenej stratégie,“ povedal v prejave Američanom. Zdôraznil, že nepôjde o nič podobné vojne v Iraku a Afganistane. Stratégiu prirovnal k postupu USA v Jemene a Somálsku. Stratégia sa zameria na elimináciu kľúčových teroristov a na podporu partnerských vojsk na zemi zo vzduchu. Ešte pred prednesením prejavu Obama povedal, že zvažuje rozšírenie vzdušných útokov proti IS aj na územie Sýrie. Konvenčné sily proti IS nevyšle.
.mg

zaviedla nové sankcie proti Rusku. Obmedzia obchod s ropnými a zbrojnými firmami, aj úvery pre banky. Na zoznam sankcionovaných pribudlo 24 osôb. Rusko zvažuje odplatu – napríklad obmedzenie dovozu áut
Oscar Pistorius si vypočul rozsudok v procese, v ktorom bol obvinený z vraždy Reevy Steenkampovej. Sudkyňa Thokozile Masipa potvrdila jeho vinu vo veci nedbanlivého zaobchádzania so strelnou zbraňou a vinu zo zabitia, nie z vraždy.
Prímerie na Ukrajine minulý týždeň oficiálne vydržalo. Vláda a rebeli si vymenili pri Donecku desiatky zajatcov. Prezident Porošenko uviedol, že je to jedno z najnebezpečnejších období v dejinách, chce však nájsť mierové riešenie, ktoré by nenarušilo územnú integritu Ukrajiny.
Katalánci v počte takmer dva milióny žiadali v uliciach Barcelony nezávislosť. Deviateho novembra sa má o nej konať referendum. Centrálna vláda v Madride ho považuje za protiústavné a chce mu zabrániť. Svet si pripomenul trináste výročie teroristického útoku na Dvojičky ‒ mrakodrapy World Trade Center v New Yorku.  

Osobnosť: Donald Tusk/
Veľa očí sa minulý týždeň upieralo na Poľsko, kde odstúpil premiér Donald Tusk, aby mohol nastúpiť na post predsedu Európskej rady. Jeho menovanie je pre Poľsko veľkým úspechom a potvrdením medzinárodného kreditu, ktorý táto krajina od pádu komunizmu získala.  

Antiosobnosť: Viktor Orbán/
V Maďarsku prebehli policajné razie v priestoroch patriacich mimovládnym organizáciám, ktoré poberali peniaze z Nórskych fondov. Maďarská vláda tvrdí, že tieto financie boli zneužívané na aktivity proti vláde. Je to ďalší varovný symptóm autoritatívneho smerovania maďarskej spoločnosti.

Citát/
Sudkyňa Thokozile Masipa: „Mnoho ľudí u nás sa stalo obeťou zločinu, ale preto ešte nespávajú so zbraňou pod vankúšom.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite