Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

NETREBA SA OPAĽOVAŤ: Módnym hitom sú facekiny
Ak chcete byť na najbližšej dovolenke absolútne trendy, potom si zožeňte na opaľovanie nie bikiny ani tankiny, ale facekiny. Minimálne v ázijských krajinách budete in, pretože práve odtiaľ pochádza táto módna vychytávka. Zatiaľ čo u nás je opálená pokožka napriek známym hrozbám stále považovaná za krásnu a radšej sa budeme natierať samoopaľovacími krémami a vysokými ochrannými faktormi, v Ázii zostala ideálom krásy a zdravia alabastrovo biela pokožka. Práve na tom stavia aj nový kus oblečenia k vode či na športovanie – facekiny. Vychádza vraj z tradičného funkčného kusu oblečenia žien z okolia mesta Qiungdao. Jeho cena sa začína niekde na troch dolároch za kus, cez internet sa však dajú nakúpiť rôznofarebné a potlačené kúsky aj za šestnásť. Okrem toho, že maska zabraňuje opáleniu, čínski plavci si pochvaľujú, že chráni aj pred medúzami.  

TREBA SVIETIŤ: Drevená žiarovka
A ešte jedna módna vychytávka z Ázie, tentoraz z Japonska a v celkom inej estetickej kategórii. Na prvý pohľad táto drevená žiarovka japonského dizajnéra Ryosuke Fukusadu vyzerá masívne a nefunkčne, ona však skutočne svieti a je veľmi delikátna. Je to vďaka tomu, že led žiarovka je uzavretá vo veľmi tenkej vrstve sto rokov starého borovicového dreva. Červené svetlo po zapnutí žiarovky jemne preniká cez letokruhy. Dizajnér pri výrobe použil starú japonskú techniku tzv. rokuro, ktorou sa dá drevo vysústružiť až do hrúbky dvoch-troch milimetrov. Aby sa zabránilo poškodeniu dreva, vnútri je žiarovka, ktorá neprodukuje príliš veľa tepla. Drevená žiarovka vyhrala dizajnérsku súťaž Kyoto Renaissance, vyrábať ju bude nemecká firma Ledon. Predávať by sa mala v limitovanej edícii za cca 2 000 eur.

TREBA REKONŠTRUOVAŤ: Radvanský jarmok
V centre Banskej Bystrice sa od štvrtka do nedele už po 357-krát bude konať Radvanský jarmok, ktorý je  zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. O jeho zápise do zoznamu UNESCO by sa malo rozhodnúť už tento rok v novembri na zasadnutí v Paríži. Motívom tohtoročného jarmoku je varecha, pripravený je i vareškový sprievod mestom. Novinkou je Starodávny trh, rekonštrukcia pôvodného tradičného trhu na základe dobových fotografií, dva historické šiatre, predávaný tovar aj komparzisti v kostýmoch. V programe vystúpi Banda, Družina, CreDance aj Sisa Sklovská či Dalibor Janda. Tradícia bábkarov a komediantov ožije v priestore Barbakanu, kde si pamiatku významného slovenského bábkara Antona Anderleho organizátori uctia bábkovou hrou Divadla Tyjátr Herkules alebo dobytie pekla, ktorú hrávali viaceré generácie bábkarskej rodiny Anderlovcov.

TREBA TVORIŤ: Medzinárodné Sympózium Hommage Erna Masarovičová
Výtvarníčka Kata Kyssoczy je dcérou významnej slovenskej sochárky, šperkárky a medailérky Erny Masarovičovej. Pri práci na monografii a dokumente o svojej mame sa rozhodla usporadúvať v jej ateliéri Medzinárodné sympózium, ktoré je kreatívnym interdisciplinárnym stretnutím domácich i zahraničných umelcov z rôznych oblastí vizuálneho umenia. Počas predošlých piatich ročníkov sa tu zrodili výtvarné diela, ktoré interpretujú nielen genius loci, ale aj mimoriadnu auru sochárky. Viac ako tridsať umelcov, medzi ktorými sú i fínski sochári Martti Aiha a Aaron Heino, poľská foodartistka Anna Jablonowska-Holy, srbská hudobníčka Jovanka Trbojević, textilná výtvarníčka Lea Fekete či filmári Richard Krivda a Martin Hanzlíček, pracuje spoločne od minulého štvrtka a svoje diela predstaví na záver sympózia nazvaného 6.SEM CORTEN v nedeľu v miestnej Galérii Záhrada. Kurátorom je český maliar žijúci v Helsinkách Peter Řehoř.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Dustin Hoffman proti Lawrenceovi Olivierovi
Maratónec (Marathon Man, 1976) je ikonickým reprezentantom Hollywoodu sedemdesiatych rokov, film vyrastajúci z autorskej poetiky Nového Hollywoodu, v ktorom sa na povrchu divácky atraktívny príbeh konfliktu obyčajného človeka s inštitucionálnym zlom v druhom pláne mení na fascinujúci dobový portrét krajiny presiaknutej nezáujmom a paranojou. Bežec, maratónec, človek milión, sa v ňom zapletie s unikajúcim nacistickým zločincom, ktorý reprezentuje až tolerovanú súčasť systému, v ktorom sa každý zaujíma predovšetkým o seba samého. Definujúcou kategóriou Maratónca je osobná zodpovednosť jedinca. A navyše sa tam neustále behá po New Yorku, a minimálne jedna sekvencia – mučenie u zubára – utkvie v pamäti natoľko, že kto Maratónca videl, už na ňu nezabudne. Majstrovský kúsok režiséra Johna Schlesingera s Dustinom Hoffmanom a Laurenceom Olivierom v hlavných úlohách. Piatok, 12. septembra, Jednotka, 22.10. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite