Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lepší ako my

.yoani Sánchez .časopis .klub

Narodili sa vo výnimočnom čase, vyrástli v pasci s duálnym menovým systémom a keď skončia školu, Raúl Castro už nebude pri moci. Je ich viac ako stotisíc a práve nastupujú na vysoké školy po celej krajine. Na ich životoch sa podpísali vzdelávacie experimenty a nové technológie. Viac vedia o X-Menoch ako o Elpidiovi Valdésovi a Fidela Castra poznajú iba zo starých fotografií a archívnych dokumentov.

Sú to wi-fi deti s pirátskymi softvérmi, ktoré vyrastali s balíčkami kopírovaných programov a s nelegálnymi satelitmi. Noci trávia hraním strategických videohier, vďaka ktorým sa cítia silné a slobodné. Každý, kto ich chce spoznať, musí vedieť, že matematiku, gramatiku aj ideológiu ich v školách učili cez televíznu obrazovku. Výsledkom je, že sú najmenej ideologickou a najviac kozmopolitnou generáciou na Kube.
Cez prestávky na strednej škole sa hádzali povinne rozdávaných chlebom a vypestovali si zvláštnu fyzickú schopnosť, ktorá im umožňuje prispôsobiť sa prostrediu a prežiť: nepočujú nič, čo ich nezaujíma. A je jedno, či to hovorí politik z rádia, alebo niekto iný. Pôsobia lenivejším dojmom ako iné generácie a leniví aj naozaj sú, ale táto apatia je ich evolučnou výhodou. Sú lepší ako my a budú žiť v krajine, ktorá nemá nič spoločné s tým, čo nám sľubovali politici.  
Pred pár mesiacmi sa stali aktérmi najznámejšieho školského škandálu, o ktorom sa verejne hovorilo. Niektorí z nich, ktorí sa chceli dostať na vysokú školu, si kúpili odpovede na otázky z prijímacieho testu. Sú totiž naučení platiť za všetko. Mnohí z nich mali súkromných učiteľov od základnej školy, sú to deti novej spoločenskej triedy, ktorá používa všetky zdroje na to, aby sa deti dostali na dobrú školu.  
Sú to deti, ktoré vyrastali v uniformách, ale naučili sa medzi sebou líšiť dĺžkou trička, zafarbenými vlasmi alebo spustenými nohavicami. Nechcú vyzearť ako vojaci, majú rady svetlé farby a značkové oblečenie z čierneho trhu. Včera ich štát varoval pred „imperializmom, ktorý podkopáva revolúciu“ a vláda má pravdu, má sa čoho obávať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite