Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na súde s Výbohom

.boris Kršňák .časopis .politika

Minulý týždeň vypovedal na súde v Prahe blízky priateľ Roberta Fica. Niekdajší obchodník so zbraňami Miroslav Výboh mal objasniť podozrenie, či došlo pri nákupe obrnených transportérov Pandur v Česku ku korupcii na najvyšších miestach. A aj to, či boli pri úplatku za 18 miliónov eur aj Slováci.

.miroslav Výboh prišiel do budovy Mestského súdu v Spálenej ulici sám. Na slušivom obleku mal pripnutý odznak Monackého kniežatstva, ktoré zastupuje ako honorárny konzul. Počas pojednávania pôsobil vyrovnane, aj na otázky sudkyne Veroniky Čeplovej odpovedal bez náznaku nervozity. Výboh tvrdí, že s vojenskou technikou už neobchoduje: v roku 2011 totiž predal svoj väčšinový podiel v spoločnosti Willing, ktorá získala viacero armádnych zákaziek za prvej aj druhej vlády Roberta Fica (Smer). „Dnes sa zaoberám len developerskými a realitnými projektmi. Mám aj zahraničné aktivity, ale žiadne z nich už nie sú v oblasti vojenskej techniky,“ vypovedal Výboh.

.výbohova rola
V roku 2007 sa však Výboh zúčastnil na dvoch rokovaniach s predstaviteľmi rakúsko-americkej zbrojovky Steyr, na ktorých sa hovorilo o dodávke obrnených transportérov Pandur za vyše 500 miliónov eur. Prvá schôdzka bola v Brne, druhá v Prahe. Na stretnutiach bol aj americký diplomat Victor Jackovich, vtedajší námestník českého ministra obrany Martin Barták, ktorý mal zákazku na starosti a významný český lobista Marek Dalík, blízky expremiérovi Mirkovi Topolánkovi. Podľa predstaviteľov Steyru si Dalík na druhej schôdzke vypýtal úplatok vo výške 18 miliónov eur.
Výboh označil svoju rolu v kauze Pandur za marginálnu. Česká republika totiž začala rokovať so spoločnosťou Steyr o dodávke armádnych vozidiel už v roku 2003, teda za vlády Vladimíra Špidlu z ČSSD, pričom Výboh vraj bol len na dvoch inkriminovaných schôdzkach za vlády Mirka Topolánka. Stretnutiam v Brne a v Prahe nepripisuje žiadnu dôležitosť – na súde tvrdil, že tam bol v mene izraelskej zbrojárskej spoločnosti Rafael (významný subdodávateľ Steyru), a záležalo jej na dotiahnutí obchodu. Výboha vraj na schôdzky vyslali preto, že mali informácie o nejakých problémoch.
Podľa českého investigatívneho novinára Janeka Kroupu, ktorý na kauzu upozornil, však prišiel niekoľko dní po rokovaniach do centrály firmy Steyr v Rakúsku Lowa Drori – obchodný riaditeľ spoločnosti Rafael. Manažér Steyru Stephan Szücz opísal rokovanie s ním nasledovne: „Uviedol, že dostal správu, že na ďalšiu realizáciu zmluvy by bola potrebná už zmienená platba dvakrát po šesť miliónov eur. O tretej platbe by sa vraj ešte dalo vyjednávať.“ Drori zároveň podľa Kroupu ponúkol, že firma Rafael by peniaze pre Čechov vyprala. „Povedal, že keby sme to nevedeli urobiť, mohla by firma Rafael hodnotu zmluvy zodpovedajúcim spôsobom navýšiť,” tvrdí Szücz. Výboh na súde tvrdil, že Kroupa aj Szücz si vymýšľajú.

.papier znesie všetko
Na otázku sudkyne Čeplovej, ako vnímal Dalíkovu účasť na rokovaniach, Výboh priamo neodpovedal. Vnímal ho síce ako zástupcu českej strany, no nevyjadril sa, či išlo o človeka Mirka Topolánka. Schôdzky vraj boli len ubezpečením, že obchod pokračuje, a v tomto duchu Výboh informoval aj zástupcov firmy Rafael. Ani Dalíkovu rolu nepovažoval za významnú, keďže na oboch rokovaniach hovoril minimálne. To, že si mal Dalík vypýtať úplatok, vraj Výboh nepočul. Na rozdiel od Topolánka neobvinil Steyr z komplotu: no považuje za zvláštne, že informovali amerického veľvyslanca, a nie políciu.
Podľa Výboha podpisujú obchodníci so zbrojárskou technikou akýsi „Code of Conduct“ (kódex praxe), ktorý hovorí o spôsobe správania sa dotknutých strán. Kódex vraj prikazuje konať v prípade, ak sú zmluvné strany svedkami nejakých nelegálnych aktivít. Výboh sa pozastavil aj nad tým, že účastníci schôdzky, na ktorej si mal Dalík vypýtať úplatok, spísali správu, ktorú potom založili. Rakúska polícia ju objavila až po troch rokoch, keď začala vyšetrovať podozrenie z korupcie – na základe výpovede Stephana Szücza.
Sudkyňu Čeplovú zaujímal aj Výbohov vzťah s Robertom Ficom a ich spoločné stretnutia s Mirkom Topolánkom a Markom Dalíkom. Výboh priznal, že sú s Ficom priatelia už približne dvadsať rokov, no podrobnejšie sa k obsahu schôdzok nevyjadril. Na 80-percent vraj preberali osobné veci, na 20-percent politické a možno aj nejaký biznis. Výboh pripustil, že témou mohli byť aj obrnené transportéry Pandur, ktoré mala dodať Českej republike firma Steyr: no zrejme nedostal dôležitú odpoveď, keďže si to už nepamätá. Dalíka vraj po spomínaných rokovaniach nestretol.

.krátka pamäť?
Počas 80 minút, ktoré strávil podnikateľ Výboh v pojednávacej miestnosti, ho žiadna otázka viditeľne nevyviedla z miery. Viackrát si však pomohol tvrdením, že si už na udalosti spred siedmich rokov nepamätá. Je evidentné, že Výboh má za sebou tvrdý mediálny tréning: sudkyňa Čeplová sa tak odpovede na zásadné otázky ani od neho nedozvedela. A tak je stále záhadou, kto pozval Dalíka na rokovania o najväčšej armádnej zákazke v českých dejinách, aká bola jeho úloha, koho reprezentoval a čo na stretnutiach hovoril.
Po odchode zo súdnej siene sa Výboh na chvíľu zastavil aj pri novinároch, s ktorými dlhé roky takmer vôbec nekomunikoval. Zopakoval, že nepočul, že by si Dalík vypýtal úplatok, pričom tvrdil, že korupčnú aféru Pandur si mohli na Dalíka vymyslieť manažéri Steyru – ako prípravu na možný súdny proces, ktorý hrozil, keby česká vláda obchod zmarila. Pre slovenského podnikateľa a priateľa Roberta Fica sa ešte kauza Pandur nekončí: Výboh má totiž vypovedať aj pred rakúskymi vyšetrovateľmi. Zatiaľ ako svedok.
.autor je spravodajca RTVS v Prahe

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite