Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Summit NATO Vo Walese sa konal summit NATO na pozadí vojny medzi Ruskom a Ukrajinou. V piatok sa dohodlo vytvorenie síl rýchlej reakcie, ktoré by mali tritisíc až päťtisíc vojakov a boli by schopné nasadenia v priebehu dvoch, troch dní. Je to signál pre krajiny východnej Európy, čo patrili do sféry sovietskeho vplyvu – osobitne pre pobaltské republiky a pre Poľsko –, že NATO je pripravené na ich obranu.

Generálny tajomník NATO vyzval členské štáty NATO, aby zvýšili výdavky na obranu. Dôležité bolo aj oznámenie, že pokračuje proces prijatia Gruzínska za člena NATO. Zatiaľ na Ukrajine začalo platiť prímerie – o 18.00 miestneho času v piatok. Ešte krátko pred začatím prímeria sa však na východe Ukrajiny bojovalo. Druhou veľkou témou summitu NATO bol postup džihádistov. Americký minister zahraničia John Kerry potvrdil odhodlanie USA útočiť na militantov Islamského štátu naďalej zo vzduchu, bez prítomnosti svojich pozemných jednotiek v Iraku. Chce tiež vytvoriť koalíciu štátov, ktoré budú proti islamistom bojovať.
.mg

Džihádisti z Islamského štátu zverejnili na internete video, na  ktorom popravili sťatím amerického novinára Stevena Sotloffa. Predtým rovnako zavraždili iného reportéra z USA, Jamesa Foleyho. Zverejnili vyhrážku, že takto skončí  ďalší Brit. Británia, tak ako USA, odmieta Islamskému štátu platiť výkupné za rukojemníkov.
Britský dobrovoľník, ktorý sa v Sierre Leone pri pomoci chorým nakazil ebolou, bol vyliečený v londýnskej nemocnici – zabral mu experimentálny liek ZMapp. Tento prípravok pomohol i dvom nakazeným v USA. Ďalší dvaja postihnutí ebolou však napriek jeho podaniu zomreli.
Pápež Benedikt sa stretol s izraelským prezidentom Šimonom Peresom. Prezident predniesol pápežovi návrh na vytvorenie Organizácie spojených náboženstiev, ktorá by podľa neho mohla pomôcť riešiť problém terorizmu v mene viery. Peres navrhuje aj Chartu spojených náboženstiev.
Americký prezident Barack Obama ešte pred summitom NATO vystúpil v estónskej metropole Tallin s prejavom, v ktorom sľúbil pobaltským krajinám, že ich NATO ochráni pred stratou nezávislosti.

Osobnosť: Francois Hollande/
Francúzsko príde minimálne o miliardu eur, pretože odmietlo dodanie bojovej lode Mistral, ktorú si objednalo Rusko. Francois Hollande sa – po dlhom váhaní – odhodlal na tento krok. Vyžiadala si ho verejná mienka, pobúrená otvoreným vojenským útokom Ruska na Ukrajinu.

Antiosobnosť: Miloš Zeman/
Český prezident priniesol na summit NATO do Walesu stanovisko Českej republiky, v ktorom stojí, že Praha bude žiadať jasné dôkazy o ruskej prítomnosti na Ukrajine. Švédsky minister zahraničia Carl Bildt poradil Zemanovi, aby sa na to spýtal svojej spravodajskej služby.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite