Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Očakávania a obava

.časopis .týždeň doma

V máji koncert Bobbyho McFerrina, v júni koncerty Lennyho Kravitza a Santanu, v júli Pohoda, v jeseni premiéra novej Havlovej hry v SND, niekedy v priebehu roka vydanie veľkých románov Daniela Heviera a Dušana Mitanu.

V máji koncert Bobbyho McFerrina, v júni koncerty Lennyho Kravitza a Santanu, v júli Pohoda, v jeseni premiéra novej Havlovej hry v SND, niekedy v priebehu roka vydanie veľkých románov Daniela Heviera a Dušana Mitanu.


Úplne prvou udalosťou roka 2008, ktorá sa kultúry dotýka, je zníženie DPH na knihy z devätnástich na desať percent. Nie, knihy skoro určite nezlacnejú. Tých „ušetrených“ 9 percent si rozdelia autori, vydavatelia, distribútori a kníhkupci. Hoci je to pre knižný trh v podstate dobrá správa, nikto veľa nezíska. Dokonca ani vláda, ktorá si týmto krokom chcela vytvoriť imidž „kultúrnych ľudí“. Stačí jedna tlačová beseda jej predsedu a vnímavému človeku je jasné, že týmto ľuďom by nepomohlo, ani keby DPH na knihy znížili rovno na nulu.
Rok 2008 bude bohatý na premiéry slovenských filmov. Malo by ich byť celkom štrnásť. Pekné číslo. Ak však ani jeden z nich nezaujme divákov a kritici budú, v snahe neuraziť kamarátov, používať komplikované cudzie slová a za prázdne kiná viniť nekultúrny ľud, potom je slovenská kinematografia v  oveľa hlbšej kríze, než sme si doteraz mysleli. Ale nemaľujme čerta na stenu a tešme sa na bohatý filmový rok.

V Bratislave tento rok zahrajú a zaspievajú niekoľkí hviezdni muzikanti. Na štadióne Artmedie napríklad vystúpi 24. júna Lenny Kravitz a len o dva dni neskôr Carlos Santana. Budú to zrejme zaujímavé koncerty, no hudobnou udalosťou minimálne prvej polovice roka bude zrejme vystúpenie Bobbyho McFerrina 17. mája v bratislavskej Sibamac Aréne. Fenomenálny džezový spevák sa do Bratislavy vracia po 22 rokoch. Na Bratislavských jazzových dňoch v roku 1986 doviedol – len sám s mikrofónom – do extázy preplnené PKO. Vtedy bol exotickým zjavom, dnes je hviezdou prekračujúcou žánre.
V júni sa začne a v septembri skončí letná festivalová sezóna. My sa každoročne najviac tešíme (a aj najviac pripravujeme) na Pohodu. Tá bude 18. a 19. júna na letisku v Trenčíne. Veľkí zahraniční headlineri ešte nie sú potvrdení, známy je akurát jeden, v každom zmysle slova veľký, domáci: na Pohode prvýkrát zaspieva Richard Müller. Presne pred desiatimi rokmi – teda v roku 1998 – tu vystúpil Jaro Filip. Oskar Rózsa jeho piesne s Müllerovými a Lasicovými textami krásne zaranžoval a obidvaja páni speváci ich v týchto dňoch nahrávajú na „filipovský“ album. S najväčšou pravdepodobnosťou ich obaja zaspievajú aj na hlavnom stejdži trenčianskeho letiska. Na Pohode bude, samozrejme, aj .týždeň. Znovu budeme diskutovať, znovu budeme uvádzať muzikantov, znovu pripravíme špeciálne pohodové vydanie .týždňa a znovu vymyslíme niečo, čo sme ešte na Pohode nerobili.
Veľa ľudí zo Slovenska určite navštívi minimálne tri zahraničné festivaly. V dňoch 13. – 15. júna bude na Panónskych poliach, pár kilometrov južne od Bratislavy, festival Nova Rock, týždeň pred Pohodou, teda 10. – 13. júla bude Colours of  Ostrava a od 13. do 18. augusta sa milovníci hudby (ale aj maďarských kulinárskych špecialít) presťahujú na Óbudai Sziget do Budapešti. My na tieto festivaly pôjdeme tiež a v .týždni vám povieme, čo sme videli a počuli.
V slovenských divadlách bude aj tento rok množstvo premiér. Žiadna z nich však nie je očakávaná tak, ako hra Václava Havla Odcházení, ktorú uvedie Slovenské národné divadlo v jeseni 2008. Ešte predtým bude v Opere SND hosťovať slávny poľský režisér Mariusz Trelinský, ktorý tu uvedie operu Christopha Willibalda Glucka Orfeus a Euridika (premiéra 4. júna 2008). Zážitok „nielen pre baletomanov“ budú zrejme choreografie Jiřího Kyliána, ktoré budú mať v Balete SND premiéru 16. mája 2008.
V priebehu roka by mali dokončiť a vydať svoje romány Daniel Hevier a Dušan Mitana. V Hevierovom prípade je to jeho prvý, v Mitanovom jeho dosiaľ najväčší román. Od autorov vieme, že v obidvoch prípadoch ide o príbeh prekračujúci stáročia, v ktorom sa spája reálna história s bujarou fantáziou. Máme sa na čo tešiť.
Najvážnejšia obava kultúrneho roku 2008 sa spája so Slovenským rozhlasom, konkrétne s jeho okruhmi Rádio FM a Rádio Devín. To, že na jar tohto roku dôjde k zmenám v Rade Slovenského rozhlasu, je isté a v súlade s pravidlami. Tie zmeny však odzrkadlia kultúrnu a ľudskú úroveň parlamentnej väčšiny slovenského zákonodarného zboru. Obávame sa, že zmenená Rada odvolá vedenie Slovenského rozhlasu. Ak sa novej Rade podarí zvoliť takého šikovného a kompetentného riaditeľa ako pred rokom v STV, tak sa s rádiom, ktoré nehrá iba hity, ale hlavne zaujímavú hudbu, budeme musieť rozlúčiť. Bude to veľká škoda.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite