Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA MAŤ ĽAD: Poriadne veľké kocky
Ak ste sa ešte neobliali ľadovou vodou a stále len čakáte, kto vás vyzve na Ice Bucket Challenge, môžete sa pripraviť na svoj veľký videovýstup štýlovo a vyrobiť si poriadne kocky ľadu. Výrobník ľadu na šesť kociek s objemom viac ako 30 kubických cm zoženiete cez internet za desať dolárov od firmy True Fabrications zo Seattlu. V prípade, že si ľad nejdete sypať na hlavu, zmestí sa vám akurát do whiskového pohára a vydrží nápoj chladiť oveľa dlhšie ako trvá jeho vypitie. Ak sa predsa len chcete do výzvy zapojiť, nezabudnite, že podstatou celej tejto komunitnej zábavy je pomáhať chorým a potrebným. Kto sa z vyzvaných nezapojí, mal by darovať 100 dolárov, kto sa zapojí, tak 10. To, že ste si kúpili formu na ľad za desať dolárov, sa neráta.    

TREBA TKAŤ: Od ľanu po plátno
Dni majstrov upriamujú tento rok pozornosť na tkáčske remeslo, preto bude Primaciálne námestie v Bratislave cez víkend zaplnené krosnami. Tkáči a tkáčky z celého Slovenska ukážu, ako sa kedysi vyrábali koberce, obrusy či tkalo plátno na oblečenie. Krosná budú k dispozícii aj pre návštevníkov, ktorí si chcú tkanie vyskúšať. Spolu s tkáčmi sa v pešej zóne Starého Mesta predstaví viac než sto ľudových umeleckých výrobcov zo všetkých kútov Slovenska, nebudú chýbať tvorivé dielne, výstava Od ľanu po plátno ani módna prehliadka mladých dizajnérov a tvorcov etnomódy. Pripravený je bohatý program pre deti, hudobno-tanečný program, ktorý zakončia vtipní Všetečníci a Credance. V gastrozóne nájdete tradičné slovenské jedlá zo salaša, párance a podpecníky. Vrcholom festivalu je slávnostné odovzdanie ocenenia „Majster ľudovej umeleckej výroby“ za rok 2014.

TREBA SI VYBRAŤ: Beh, western, Rimania, keramika aj geocaching
Prvý septembrový víkend má naozaj pestrý výber programov pre všetkých. Komu by nestačili Majstri v Bratislave, môže od štvrtka v Modre plnej keramiky oslavovať hlinu, v Rusovciach v sobotu môže na vlastnej koži zažiť stredoveký Rím na Rímskych hrách, na ranči Na Briežkoch pri Komárne zas vidieť majstrovstvá Slovenska vo westernovom jazdení v drezúrnych a rýchlostných disciplínach, v piatok si môže zabehať 9 km po nočných Košiciach, a v nedeľu si ešte odbehnúť Dukliansky beh mieru. Cez víkend sa v Čuňove v areáli Divokej vody uskutoční aj prvé slovenské megastretnutie priaznivcov geocachingu, prírody a navigácie Slovak GeoAwards 2014. Geocaching je hra na pomedzí športu a turistiky, pri ktorej ľudia pomocou GPS hľadajú na rôznych zaujímavých miestach skryté schránky, nazývané cache, po slovensky kešky.

TREBA KOMUNIKOVAŤ: Časopisy, ktoré ovplyvnili spoločnosť
Cez víkend sa v Bratislave koná aj festival o grafickom dizajne a vizuálnej komunikácii Self–2014. Počas troch dní uvedie pestrý program v podobe prednášok, prezentácií a workshopov. V programe sú prednášky o avantgardných časopisoch 20. a 21. storočia, ktoré predstavia niektoré slovenské a české časopisy a ich vplyv na spoločnosť – Nová Bratislava, Žijeme, Mladá tvorba, Živel, 34 revue, samizdatové časopisy Kontakt, Fragment K, a iné. Online médiá, ktoré v istom zmysle pokračujú v misii avantgardných časopisov, bude zastupovať prvý profesionálny internetový časopis na Slovensku inZine a komunitný server Kyberia.sk. Návštevníci sa budú môcť aktívne zapojiť do workshopov, v priestoroch galérie Photoport bude výstava Čitáreň, párty bude venovaná hudbe dvoch najmladších časopisov – českého Živlu a slovenského časopisu 34 revue.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Unikátna atmosféra minulého leta
Sladké hry minulého leta (1969) je československá televízna klasika, tehlička zo zlatého fondu, rodinné striebro, súčasť diváckeho folklóru, pilier generačnej pamäti, povinnosť, a tak ďalej. Režisérom Jurajom Hercom nekonečne pôvabne nakrútená televízna adaptácia poviedky Guy de Maupassanta Muška, ktorú asi každý videl, a nie raz, ale to je jedno, lebo Sladké hry minulého leta sa dajú vidieť kedykoľvek znova. Muška je krásne hrdzavá pehavá práčka so svojráznym vzťahom k monogamii, stvárnená Janou Plichtovou, o ktorú sa úspešne uchádza hneď pätica  bonvivánskych nápadníkov. Peter Debnár, Mikuláš Ladižinský, Milan Lasica, Július Satinský a František Velecký. Ich vzťah s Muškou, samozrejme, nie je iba harmonický, naopak, film sa nevyhýba ani fatálnym problémovým situáciám, dôležitá je však jeho unikátna atmosféra. Nedeľa, 7. septembra, Dvojka, 22.20. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite