Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Rusi na Ukrajine NATO oznámilo, že má snímky zo satelitov, ktoré potvrdzujú prítomnosť ruskej armády na Ukrajine. BBC citovala generála Nica Taka z vrchného veliteľstva NATO: „Satelitné snímky dokazujú, že ruskí vojaci s vyspelými ťažkými zbraňami operujú na ukrajinskom území... Rusko sa pokúša ovplyvniť vývoj, ktorý je momentálne v prospech ukrajinskej armády.“ Veľvyslanec Ruskej federácie pri EÚ tvrdil, že NATO dôkaz o aktivite ruských vojakov na Ukrajine nepredložilo.

Zatiaľ členovia ruskej prezidentskej rady pre ľudské práva, Ella Poljakova a Sergej Krivenko, pre agentúru Reuters uviedli, že ešte 13. augusta padlo na ukrajinskom území pri meste Snižne vyše sto ruských vojakov, ktorí tam boli s kolónou nákladiakov plných munície.
K situácii na Ukrajine zasadala Bezpečnostná rada OSN. Ruský veľvyslanec vyhlásil, že Ukrajina je v kríze pre politiku Kyjeva a USA by mali krotiť svoje geopolitické ambície. V Moskve medzitým polícia zatýkala demonštrantov, ktorí proti vojne na Ukrajine protestovali.
.mg

OSN uviedla, že sýrske hranice prekročilo už vyše tri milióny utečencov, ďalších 6 a pol milióna ľudí muselo odísť zo svojich domovov a je bez strechy nad hlavou v Sýrii. Označila to za najväčšiu humanitárnu krízu našej éry.
Recep Tayyip Erdogan zložil prezidentskú prísahu a stal sa prvou hlavou tureckého štátu, zvolenou v ľudovom hlasovaní. Má už za sebou tri volebné obdobia ako premiér a očakáva sa, že prezidentskej funkcii zabezpečí viac výkonných právomocí.
sľubuje pomoc výrobcom mlieka a mliečnych produktov, ktorých nepriaznivo zasiahli sankcie voči Rusku. Európska komisia chce uhradiť časť nákladov na skladovanie masla a sušeného mlieka a pomôže aj výrobcom niektorých syrov.
Holandsko a Nemecko oznámili, že zatkli troch holandských občanov, ktorí verbovali militantov do Sýrie a Iraku a plánovali tam útoky. Odhaduje sa, že v sýrskej občianskej vojne bojuje vyše sto holandských občanov. Holandsko sa obáva návratu militantov a ich ďalšieho pôsobenia.

Osobnosť: Emmanuel Macron/
Nový minister financií v prestavanej francúzskej vláde tvrdí, že štát by nemal centrálne diktovať podnikom dĺžku pracovného času. „Môžu si ho predĺžiť, pokiaľ sa na tom dokážu dohodnúť so svojimi zamestnancami.“ Macron chce oživiť ekonomiku, brzdenú reguláciami.

Antiosobnosť: Vladimír Putin/
Ruský prezident odmieta prítomnosť ruských vojakov na Ukrajine, hoci ho usvedčili satelitné snímky, ale aj matky ruských vojakov, ktorí zmizli na Ukrajine a ony sa obávajú, že tam zahynuli. Vladimír Putin zároveň tvrdí, že v zime plyn do Európy pustí. Uvidíme.

Citát/
Francois Hollande: „Rusko si nemôže myslieť, že ako veľmoc 21. storočia nemusí dodržiavať pravidlá.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite