Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chrumkavý punker

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Na poli vyzerá ako životom poriadne zjazvená zemeguľa na stračej nôžke. Keď ho však zbavíme listov a vyzlečieme z kože, odhalí svoje biele, iskrivé jadro. Potom stačí zahryznúť. Poriadne to chrupne, ústa zaleje zemitá šťava a sme doma.

Kaleráb je jednou z najnenápadnejších a najviac v médiách obchádzaných zelenín. Zatiaľ čo sa po všelijakých rubrikách o zdravej výžive producírujú načančané brokolice, baklažány a najnovšie aj proso (!!!), poctivý a odjakživa skromný kaleráb stojí kdesi v kúte a utešuje sa, že niekto namiesto mediálnych výstupov musí robiť aj poctivú robotu. A kaleráb sa ju snaží robiť už pekne dlho.
Nemôžeme ho síce radiť medzi tých zázračných päť plodov spomínaných už v biblii, no v našich končinách – kde všetka zelenina má tak trochu niečo spoločné s kapustou, sa radí medzi dôležitú súčasť jedálnička.

.korintská repa a kohlrube
Prvýkrát kaleráb spomína rímsky botanik Plínius Starší v prvom storočí nášho letopočtu a nazýva ho dosť čudne – korintská repa. Historici sa podľa jej opisu a správania sa na poli zhodli, že by naozaj mohlo ísť o náš kaleráb. V rímskej kuchárskej knihe Apicius, ktorá si požičala meno od slávneho gurmána Marca Gavia Apicia, sa s ním už veselo narába. A to už je čo povedať, keď uvážime, že Apicius bol taký gurmán, že zabíjal prasatá výhradne až po tom, čo dva týždne jedli iba figy. A nezakáľal nožom, ale ich predávkoval medovinou, aby mali čo najjemnejšiu chuť. Takže kaleráb sa ocitol v tej najvyberanejšej spoločnosti. A aj v nej ostal.
O takých 500 rokov neskôr si ho totiž veľmi obľúbil franský kráľ a rímsky cisár Karol I. Veľký a nariadil jeho pestovanie nielen v kráľovských záhradách, ale aj po celej svojej ríši, ktorá siahala až k nám. Francúzi si radi tohto cisára prisvojujú, no márna sláva, svoje sídlo mal v nemeckom Aachene, a tak nečudo, že jeho kaleráb dodnes všade nosí nemecké meno. Skladá sa z dvoch nemeckých slov: kohl, čo znamená kapusta a rübe (rabi), čiže repa. A naozaj, kaleráb sa čudesne vyvinul z kapusty zhrubnutím a napučaním stonky, čiže dnes vyzerá ako divná hlavička, ktorej stoja vlasy dupkom.

.amerika objavuje kaleráb
Kaleráb je prvým skvelým vývozným artiklom Strednej Európy smerom na východ. Už v šestnástom storočí sa dostal do ďalekej Ázie a stal sa predovšetkým v severnej Indii neoddeliteľnou súčasťou tamojšej kuchyne. Jeho neutrálnu, zemitú chuť, ktorú vyludzuje zo svojho chrumkavého jadra, okamžite ocenili vo svojich šalátoch a dusených jedlách.
Jediný kontinent, kde kaleráb nezaujal, je Amerika. Až v dnešných časoch si ho tam začínajú viac všímať a dávam tomu rok či dva a namiesto brokolíc, baklažánov a prosa (!!!), budeme v amerických lajfstajlových časopisoch narážať na náš dobre známy kaleráb.

.céčko a draslík
U nás sa zvykne jesť predovšetkým nasurovo ako zákusok, najmä mladé hlúbiky majú neodolateľnú až maslovú chuť, no najväčšiu skrytú robotu odvádza v nedeľnom poctivom hovädzom vývare. Kým Francúzi majú svoj bouquet garni, my, Stredo- a Východoeurópania, máme svoje buľvy – kaleráb a zeler. Vo vývare dokážeme nášmu kalerábu dokonca prepáčiť aj prípadné zdrevnatenie, ktorého sa dopúšťa, pokiaľ ho necháme na poli príliš dlho a nie je to odroda, ktorú veľmi výstižne pomenovali gigant.
Kaleráb je fantastický predovšetkým do šalátov, lebo jeho chuť je jemne pikantná a rada dopĺňa výraznejšie dresingy. Málokto však vie, že rovnako ako hlúbik, sú neuveriteľne chutné aj mladé lístky, ktoré zelenému pankerovi rastú na hlave. Častokrát majú dokonca viac vitamínu C ako samotný biely stred. A ten má kalerábová hlava spolu s draslíkom teda požehnane.
.autor je scenárista.

Paleokalerábový úder/
Množstvo ľudí nespokojných so svojím fyzickým i psychickým zdravím dnes bojuje s dilemou a radi by vo svojej strave obmedzili množstvo cukrov. Snažia sa ich znížiť na minimum a navyše sa vyhýbať všetkému, čo obsahuje lepok. To však znamená, že nemôžu siahnuť ani po chlebe a cestovinách. A tu prichádza prvá kríza. Na čo si, preboha, ráno natrú svoje obligátne domáce maslo so soľou? A čo tá výborná pečeňová paštéta, ktorej narobili ešte predvčerom na tri kilá a teraz krásne rozvoniava v chladničke pod delikátnou kryhou kačacieho tuku? Na čo si ju natrú, majú ju nebodaj vyhodiť? Našťastie existuje riešenie. Ak vám nechýba vôňa chlebovej striedky a chrumkavá kôrka, pre ktorú sa dá zabíjať, a len máte dilemu, na čo natrieť vaše obľúbené nátierky, nakrájajte si na kolieska chrumkavý maslový kaleráb. Chuť vašej nátierky ešte vynikne a nebude vás rušiť nejaká nakvasená múka. A nejde len o nátierky. Ak si chcete doma urobiť ochutnávku olivových, orieškových, tekvicových či iných olejov, nič nie je lepšie, ako nakrájať kaleráb do misiek a každú pokvapkať iným olejom. Budete mať gurmánsky zážitok a niet nad lepší snack, keď na vás večer udrú hlady.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite