Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

The Crazy Ones je americký sitcom, ktorý vlani v septembri nasadil do vysielania televízny gigant CBS, s jednoznačnou ambíciou posilniť svoju, už aj tak veľmi silnú, pozíciu na trhu. Ak máte v portfóliu Dva a pol chlapa, Teóriu veľkého tresku, Mikea a Molly a Kurz sebaovládania, nový sitcom ani nepotrebujete. Na CBS ale rozmýšľajú inak a tak začali vysielať sitcom z prostredia reklamnej agentúry, možno až kŕčovito sa snažiaci o návrat prvkov grotesky do toho žánra. Čo je ale hlavné, The Crazy Ones je sitcom, ktorým sa vo veľkom štýle na televízne obrazovky vrátil po tridsiatich šiestich rokoch nedávno zosnulý Robin Williams.

V The Crazy Ones hrá reklamného mága za zenitom, ktorý spolu s dcérou (druhá veľká hviezda seriálu – Sarah Michelle Gellarová) vlastní reklamnú agentúru.
Humor v The Crazy Ones je svojrázny, často sa zdá kŕčovitý, vtipný za každú cenu, málo elegantný, zbytočne parodický a tak ďalej, v každom prípade je ale šitý Williamsovi na mieru. Tomu Williamsovi, ktorý na sklonku 70. rokov ako spoluautor a hlavná hviezda sitcomu Mork & Mindy pomáhal tomuto žánru nájsť jeho novú tvár. Mork & Mindy spájal fyzické Williamsovo komično s jeho jazykovou ekvilibristikou, Williams v ňom stvárňoval mimozemšťana obdareného schopnosťou napodobovať skúmané subjekty – ľudí. Využíval k tomu až neuveriteľnú škálu grimás a hlasov, čosi z tohto jeho majstrovstva sme mohli vidieť v Otcovi v sukni, extrémne úspešnej komédii, v ktorej Williams zažiaril už ako filmová hviezda v roku 1993.
Nešlo samozrejme o jeho prvý filmový hit, ani o posledný, skôr je pozoruhodné to, že Williams sa už ako filmový herec dokázal vymaniť zo škatuľky komika a majstrovsky zvládal i dramatické úlohy. V Kráľovi rybárovi, v Dobrom Willovi Huntingovi, v Spoločnosti mŕtvych básnikov, v Čase prebudenia, a dalo by sa pokračovať ešte dlho.
Škoda, že to, v čom bol Williams najfascinujúcejší – hlas – sme u nás kvôli dabingu sotva postrehli. Našťastie, The Crazy Ones, posledná veľká vec, ktorá po Williamsovi zostala, sa inak ako s titulkami vidieť nedá.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite