Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pasienky a Liga majstrov

.marcel Merčiak .časopis .šport

Po prvý raz sa pri modernej podobe dvoch európskych pohárov stalo, že dva naše kluby bojujú v baráži o hlavnú súťaž. Trnavský Spartak sa zrejme v Európskej lige ďalej nedostane, Slovanu zostala šanca na Ligu majstrov.

Oba tieto kluby spája a rozdeľuje obrovská rivalita, najväčšia, akú náš futbal pozná. Teraz ich spája skutočnosť, že pôsobia v akomsi provizóriu. V Trnave sa buduje mestská aréna, dokončená by mala byť v budúcom roku. Takže kým domáce ligové zápasy hrá Spartak na rozostavanom štadióne, v Európe si musel vybrať prechodný domov. Všetky štyri zápasy predkôl odohral v Zlatých Moravciach, barážový s FC Zurich (1:3) na vypredanom štadióne v úžasnej atmosfére.
 
.nefutbalový štadión
Slovan je piatu ligovú sezónu na Pasienkoch, na štadióne bývalého mestského rivala. Inter mal vždy menej fanúšikov ako Slovan. Roky, ešte v časoch česko-slovenskej ligy, to bol zvláštny úkaz: na Tehelné pole chodievalo vždy podstatne viac divákov ako na Inter, hoci areály štadiónov delí len jedna ulica. O Pasienkoch sa vždy hovorilo, že sú „nefutbalové“. Znefunkčnený atletický štadión zostáva sídlom nášho najúspešnejšieho klubu. Naproti, na Tehelnom poli, zíva obrovská jama, aj ďalší diel výstavby Národného štadióna je opradený rúškom tajomstva. Slovan funguje v inom prostredí, než aké k nemu desaťročia prislúchalo. Po ôsmom slovenskom titule klope na bránu Ligy majstrov. So štadiónom, ktorý do nej jednoducho nepatrí a ktorý sa do nej dostane len udelením výnimky. UEFA vytvorila z Ligy majstrov nosnú značku, za 22 rokov ju v povedomí svetovej verejnosti dostala na miesto tesne za majstrovstvami sveta, pričom jej športová kvalita je už jednoznačne pred svetovým šampionátom. Liga majstrov je miestom pre elitu a len vďaka iniciatíve Michela Platiniho, od februára 2007 prezidenta UEFA, je prístup do nej umožnený v predkolách aj piatim tímom z tzv. majstrovskej vetvy. Znamená to, že v sezóne 2013/2014 budú hrať v Lige majstrov šampióni z 18 krajín.
Každý klub, ktorý postúpi, však musí spĺňať viacero kritérií. Na prvých miestach starostlivosti v rámci zápasov LM sú mužstvá, aktéri veľkých zápasov, a potom médiá, ktoré vytvárajú obraz o najsledovanejšej klubovej súťaži sveta. A z médií je na prvom mieste televízia. Každá spoločnosť vyrábajúca prenosový signál zo zápasov baráže alebo hlavnej súťaže musí taktiež spĺňať najrôznejšie normy a manuály stanovované špecializovaným tímom z UEFA. A na to, aby sa podarilo normy naplniť, je dôležité mať pripravené zázemie na štadióne. Napríklad hlavné, tzv. vodiace kamery by mali byť na štadiónoch vo výške minimálne 14 metrov. Na Pasienkoch to možné nie je. Zápas sa sníma zo sektora oproti hlavnej tribúne a na to, aby bola dodržaná norma UEFA, je potrebné postaviť 7 metrov vysokú vežu. Medzinárodný signál, ktorý je vysielaný z každého zápasu LM, sa musí pripravovať v baráži a skupinách minimálne s 13 až 17 prenosovými kamerami. Pasienky majú časť hlavnej tribúny vyhradenú pre novinárov, ale nemajú tribúnu pre televíznych a rozhlasových komentátorov. Záleží od mena súpera, ale ak by chcelo napr. 25 televíznych spoločností komentovať z Bratislavy zápas Slovana s Barcelonou, klub by sa musel postarať o ďalšie provizórne riešenie, kam týchto komentátorov umiestniť. Zabezpečených musí byť množstvo najrôznejších drobností súvisiacich s televíznym prenosom a s prácou novinárov. Prístup k hráčom na Pasienkoch je komplikovaný tým, že šatne a priestory tzv. mix-zóny sa nachádzajú v inej budove, ďaleko od hlavnej tribúny. Aj hráči špičkových klubov sú z veľkých štadiónov zvyknutí na to, že v Miláne, Marseille, Bazileji, Petrohrade a na niektorých ďalších miestach, kde sa kabíny nenachádzajú na hlavnej tribúne, sa nastupuje zboku, ale na Pasienkoch musia hráči prejsť zrejme najdlhším tunelom v Európe z jednej budovy do tribúny za bránou.
Potom je tu starostlivosť o oficiálnych hostí. Každý klub je pri zápase LM povinný poskytnúť na adekvátnej úrovni priestory pre oficiálnych sponzorov, partnerov súťaže, významných hostí. UEFA ukladá povinnosť zabezpečiť tzv. Champions League Club pre minimálne 300 osôb. Kolosálny cirkus zvaný Liga majstrov nie je jednoduché dostať do prostredia, ktoré má korene hlboko v minulom storočí. O to naliehavejšia je potreba nového štadióna v hlavnom meste, ak nechceme, aby náš futbal získal v povedomí Európy provinčný nádych.
 
.omyl za 6 miliónov?
Slovan nenaplnil hlavnú túžbu prvého barážového zápasu s BATE Borisov – neinkasovať. Hoci trikrát rozvlnil sieť, dosiahol len remízu 1:1. Tomáš Jablonský skratoval na konci prvého polčasu, namiesto jednoduchého odkopu hľadal v poslednej chvíli iné riešenie a našiel nesprávne – prekonal vlastného brankára. Či to bol omyl za 6 miliónov eur, ukáže odveta. Slovan sa snažil, ale BATE pôsobilo fyzickejším, atletickejším dojmom, malo lepšie rozohrávajúcich stopérov, lenže ani imponujúci Jegor Filipenko sa nevyhol chybičke, nepokryl Róberta Vitteka, ktorý vrátil belasú víziu o Lige majstrov. Jeho prítomnosť na hrote útoku rozkývala obranu BATE. Ukázalo sa, že Robogol na jednej nohe, keďže kvôli zdravotných ťažkostiam nehráva plnú minutáž, je pre mužstvo cennejší ako ostatní útočníci. Vittek dostal loptu do siete ešte raz, lenže hlavičku Gorosita usmernil z ofsajdovej pozície. Škoda. Podobne ako v ťažkých chvíľach oslabenia proti Šerifu Tiraspoľ sa mohla zrodiť pred odvetou tesná výhoda 2:1. „Vážim si, že mužstvo ukázalo morálku,“ povedal tréner Straka. Na lavičke Slovana ešte neprehral, ale pred cestou do Bieloruska vie, že bez gólu v Černikovej sieti sa veľký sen rozplynie.
Opäť sa ukázalo, že ak nevyjde zápas väčšiemu počtu hráčov základnej zostavy, je ťažké pomýšľať na zdolanie medzinárodne mimoriadne skúseného súpera. Hráči ako Žofčák, Soumah či Milinkovič, ktorí mali dať prejavu Slovana myšlienku na prekvapenie BATE, nezahrali podľa predstáv. Stále však majú pred sebou druhý barážový polčas, poháre nás vždy presviedčajú, že futbal na tejto úrovni je hrou neobyčajných premenných. Ak Slovanu zapasuje rovnica o úspechu v odvete, bude v súťaži, ktorá je svätým grálom klubového futbalu.
.autor je komentátorom RTVS

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite