Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Je tu 15 rokovNiektorí občania okrem Nového roka oslavovali aj pätnáste výročie samostatnosti. Pri príležitosti štátneho sviatku Dňa vzniku Slovenskej republiky odovzdal prezident Ivan Gašparovič štátne vyznamenania 22 osobnostiam kultúrneho, vedeckého, spoločenského a hospodárskeho života.

Je tu 15 rokov
Niektorí občania okrem Nového roka oslavovali aj pätnáste výročie samostatnosti. Pri príležitosti štátneho sviatku Dňa vzniku Slovenskej republiky odovzdal prezident Ivan Gašparovič štátne vyznamenania 22 osobnostiam kultúrneho, vedeckého, spoločenského a hospodárskeho života. Medzi ocenenými sa ocitol napríklad účastník SNP Alexander Korda, hokejista Vladimír Dzurilla, herečka Božidara Turzonovová, historik Pavel Dvořák či starosta mestskej časti Bratislava Nové Mesto Richard Frimmel. Prezident vo svojom príhovore zdôraznil: „Mali by sme žiť hodnotovú dobu. Dnes je našou základnou hodnotou, že máme   samostatný a suverénny štát." Svoje si povedal aj  premiér Robert Fico, ktorému sa nepáčilo oblečenie niektorých novinárov: „Dnes som sa veľmi hanbil za niektorých novinárov... pätnáste výročie vzniku republiky, odovzdávanie štátnych vyznamenaní, to je hanba, čo pri tejto príležitosti predviedli.“
V druhý januárový deň sa v zákonom ustanovenom „centre národnej kultúry Slovákov“ – Martine zišla na slávnostnom rokovaní vláda. Na zasadnutí prijal kabinet vyhlásenie, v ktorom sa píše o túžbach mnohých slovenských generácií po nezávislosti, o národe starobylých Slovákov či o tom, že vláda bude presadzovať „rozumný historizmus“. Z úst premiéra odznela aj nová verzia pätnásť rokov starej axiómy, že Slovensko je odsúdené na úspech: „Prijali sme záväzok, že životná úroveň občanov štátu, ktorému sa darí medzinárodne a hospodársky, už nesmie nikdy klesať.“
Oslavy svojstojnosti vyvrcholili na martinskom Divadelnom námestí. Priami účastníci i televízni diváci mali možnosť zhliadnuť film Sme tu 15 rokov, kde sa na pozadí archívnych záberov mohli dozvedieť, ako sa v „malej veľkej krajine v srdci Európy“, v ktorej žije „náš pracovitý ľud, rozvíja celá naša spoločnosť“. 
Slávnosť pokračovala vystúpením najvyšších ústavných činiteľov. Prezident Gašparovič poďakoval všetkým, ktorí boli za samostatnosť i tým, ktorí za ňu položili život. Predseda parlamentu Pavol Paška okrem iného zdôraznil, že Slováci boli vždy mierumilovní, nikdy neškodili inému národu a majú čisté svedomie. Takisto pripomenul, že 15 rokov je vek, v ktorom mladí ľudia dostávajú občianske preukazy. Premiér Fico pokračoval v historických úvahách, ktoré sa skončili vyhlásením Svätopluka za kráľa starých Slovákov. Hádam najdôležitejším bodom premiérovho vystúpenia bolo vyhlásenie, že veľkým vzorom jeho vlády je Juraj Jánošík.
Boli to pekné dva dni. Do dokonalosti im chýbala už len veta, koľko miliónov ton ocele vyrobíme v šestnástom roku samostatnosti.  
.tg

Kaliňák verzus MVO
Ministerstvo vnútra pripravilo návrh zákona o spolkoch, ktorý sa nepáči mimovládnym organizáciám. Kaliňákov rezort chce pre spolky, ktoré budú mať príjem z daňovej asignácie, zaviesť povinnosť viesť podvojné účtovníctvo overované audítorom. Ministerstvo chce, aby spolky vyberali členské príspevky a zakazuje im podnikať. Mimovládne organizácie označujú zákon za likvidačný a chcú dosiahnuť jeho stiahnutie. 
.jm

Neodvolateľný sudca
Prezident Ivan Gašparovič neodvolá ústavného sudcu Juraja Horvátha. Ten bol v roku 1996 podmienečne odsúdený za krátenie dane. V čase, keď kandidoval, bol už však jeho trest zahladený. Ústava hovorí, že prezident môže odvolať ústavného sudcu, ak je odsúdený za úmyselný trestný čin. Nehovorí však nič o tom, či to platí, aj keď je trest zahladený. Podľa Gašparoviča prichádza do úvahy len možnosť, že Horváth odíde zo súdu sám.
.jm

Markíza vyhrala
Rebríček Top 20, najsledovanejších televíznych programov podľa Mediálne.sk, má troch víťazov –TV Markízu, ktorá má v prvej dvadsiatke osemnásť zástupcov. Po jednom má STV (Pošta pre teba) a TV JOJ (Noviny). Ďalším víťazom sú Televízne noviny Markízy, ktoré sledovalo priemerne 1 400 000 Slovákov. Víťazom v klasickej sviatočnej kategórii – v rozprávkach – sú Tri oriešky pre Popolušku (1 300 000 divákov).
.eč

Druhý pilier otvorený
O vystúpenie z druhého dôchodkového piliera už požiadali prví sporitelia – promptne a bez ďalších detailov informovala Sociálna poisťovňa hneď na konci prvého týždňa nového roka. Otvorenie druhého piliera na pol roka presadila Ficova vláda kontroverznou novelou, ktorej ústavnosť napadla opozícia a bude sa ňou zaoberať Ústavný súd. Ministerstvo práce očakáva, že druhý pilier opustí približne 30-tisíc sporiteľov.
.rži

Do STV nikto nechce
O riadenie Slovenskej televízie nie je zatiaľ po odvolaní Radima Hrehu veľký záujem – Rada  STV konštatovala, že doteraz sa na jej výzvu neprihlásil nik. Sledujúc čoraz väčšie zúfalstvo, predvádzané na obrazovkách STV za 100-korunový mesačný koncesionársky poplatok od každej domácnosti s prijímačom a vediac, že v apríli Radu STV úplne ovládne súčasná koalícia, niet sa čomu čudovať.
.rži

Juraj Jánošík
Vzorom Ficovej vlády je Juraj Jánošík. Pre tých 40 percent populácie, ktoré si mysleli, že premiérovým idolom je Hugo Chávez, to môže byť šok. Ostatným sa len potvrdilo dávne tušenie. Mimochodom, je ešte v Európskej únii povolené vešať za rebro?

Vladimír Mečiar
Hoci podľa čerstvého výskumu MVK takmer 48 percent Slovákov je presvedčených, že sa zaslúžil o samostatnú Slovenskú republiku, v Martine na oslavách 15. výročia jej vzniku chýbal.  Dôvod: Aby ani náhodou nezatienil hlavnú hviezdu – premiéra Fica. Nevďačnosť hýbe svetom.

Ladislav Nagy
Ladislav Nagy, ktorého tréner Los Angeles Kings niekoľkokrát nedal do základnej zostavy, lebo „zaostával za očakávaním“ ukázal, že góly dávať nezabudol. V prvom tohtoročnom zápase dal hneď tri a na ďalšie dva nahral. Posledný tím NHL tak porazil Chicago Blackhawks 9:2.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite