Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Vojna pokračuje Izraelu sa podarilo zabiť troch vysokopostavených členov Kásam, vojenského krídla hnutia Hamás. Oznámil to premiér Benjamin Netanjahu v televíznom príhovore, v ktorom poblahoželal tajnej službe za odvedenú prácu. Izraelčanom sa však nepodarilo zabiť veliteľa Kásamu Muhammada Dífa, pri útoku na miesto, kde sa skrýval však zahynula jeho žena a dve deti.

Hamas straty priznal a okamžite prisľúbil protiakcie, najmä raketové útoky na letisko v Tel Avive. Hamás tiež verejne popravil osemnásť údajných izraelských špiónov z vlastných radov. Obete mali na hlavách kukly a zviazané ruky. Odsúdení boli zastrelení na poludnie, počas modlitieb, keď bolo v okolí mešity zhromaždených mnoho ľudí. Hovorca hnutia Hamás tiež oznámil, že sa nenechajú vývojom udalostí zastrašiť a budú ďalej pokračovať v ostreľovaní Izraela, ktorým chcú dosiahnuť zrušenie blokády územia Gazy. Izraelský premiér Netanjahu naopak povedal, že kým ostreľovanie jeho krajiny neskončí, izraelská kampaň proti Hamásu bude pokračovať.
.jd

Iracká armáda v spolupráci s irackými Kurdami zaznamenali strategicky dôležité víťazstvo nad džihádistami z Islamského štátu, keď získali kontrolu nad priehradou v blízkosti mesta Mosul. Islamisti reagovali na bombardovanie americkou armádou rituálnou vraždou amerického novinára Jamesa Foleyho. Zavraždil ho islamista s britským prízvukom. Islamistické pozície bombardoval aj sýrsky prezident Bašár al-Asad. Iracký premiér al-Malíkí prisľúbil, že rezignuje na svoj post a budúcim premiérom sa stane Haider al-Abadí, ktorý by mal dokázať zjednotiť sektársky rozdelený Irak.
Ukrajinská armáda postupuje v ovládnutí svojho východného územia, používa pritom aj tvrdé opatrenia, ako je zastavenie prísunu vody do mesta. Boje sa v oblasti miest Luhansk a Doneck minulý týždeň opäť zintenzívnili. Ruský konvoj s humanitárnou pomocou prekročil hranicu a dostal sa do Luhanska, čo Kyjev označil za priamu inváziu.
EÚ prisľúbila kompenzácie vo výške 125 miliónov eur krajinám dotknutým zákazom dovozu ovocia a zeleniny do Ruska.

Osobnosť: Petro Porošenko/
Nový ukrajinský prezident plní svoj predvolebný sľub a začína predávať svoje firmy, predá lodenice aj továreň na čokoládu, jeho majetok sa odhaduje na miliardu dolárov. Podiel v televíznej stanici si však nechá.  

Antiosobnosť: Recep Tayyip Erdogan/
Po tom, čo bol 10. augusta zvolený za tureckého prezidenta hneď v prvom kole, sa tento týždeň ujme svojej novej funkcie. Erdogan reprezentuje zneužívanie moci, rastúci islamizmus a antisemitizmus Turecka.

Citát/
Islamský štát: „Nezastavíme sa, kým neuhasíme hlad po vašej krvi.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite