Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Eurofondy. STOP Časť prostriedkov z fondov Európskej únie Brusel Slovensku nepreplatí. Dôvodom sú pochybné praktiky pri ich čerpaní. Vlani ich odhalili európski audítori. Ich kontrola spochybnila celý náš systém auditu, keďže ten prehliadol viacnásobné preplatenie a predraženia niektorých nákupov, alebo pochybné praktiky pri tendroch.

Európska komisia teda nepreplatí Slovensku sumu takmer 166 miliónov eur. Otázny je celkovo osud asi 400 miliónov eur. Ak sa Úniu nepodarí presvedčiť, prostriedky bude musieť preplatiť štát. To by mohlo predstavovať problém kvôli prípadnému zvýšeniu rozpočtového deficitu. Podľa týždenníka Trend, ktorý zverejnil prísny list Európskej komisie, zdôvodňujúci nepreplatenie eurofondov, je problematických deväť z jedenástich operačných programov. Najväčšie výhrady má Brusel v súvislosti s Operačným programom Informatizácia spoločnosti (OPIS). Minister financií Peter Kažimír (Smer) dúfa, že v septembri sa situácia s Európskou komisiou vyjasní.
.lk, sita

Vladimir Putin napokon nepríde na 70. výročie SNP. Osláv sa zúčastní jeho minister obrany Sergej Šojgu, ktorý má s Putinom veľmi blízky vzťah. Dokonca sa uvažovalo, že bude prezidentom, keď si Putin menil funkciu s Dmitrijom Medvedevom, ktorý je teraz premiérom.
Na strane proruských separatistov bojoval podľa ukrajinských úradov Slovák Miroslav Roháč z Banskej Bystrice, ktorý má srbské korene. Pravdepodobnejšie však je, že išlo o cudzieho štátneho príslušníka, ktorý sa preukázal falošným dokladom. Chytili ho počas bojov o Ilovajsk.
Do súboja o funkciu predsedu Najvyššieho súdu (NS) sa prihlásil ďalší sudca. Ivan Rumana zo správneho kolégia sa navrhol sám. Podľa neho sa justícia dostala do kritického bodu, kedy nerieši spory iných, ale samej seba. O post šéfa NS sa uchádzajú aj Daniela Švecová a Daniel Hudák.
Primátor Moldavy nad Bodvou István Zachariaš zakázal festival v tamojšej rómskej osade. Zdôvodnil to tým, že spomínané miesto je nebezpečné. Festival sa mal konať na prvé výročie policajnej razie, organizovali ho hudobníci Matúš Vallo a Michal Kaščák.  

Osobnosť: Béla Bugár/
Strana Most vyhlásila, že v parlamente určite nepodporí povolenie rozvodov formou notárskej zápisnice, ktoré navrhuje liberálny poslanec Juraj Droba. Podľa Mostu je manželstvo základom rodiny, a preto by vstup do tohto zväzku, ako aj rozvod, mali byť vážnym životným krokom.

Antiosobnosť: Darina Gabániová/
Hoci vláda Roberta Fica podporila asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou, členka zahraničného výboru parlamentu za Smer Darina Gabániová tento akt nepovažuje za rozumný. Ako sa zverila, jej zbožným želaním je, aby Ukrajina bola neutrálnym štátom medzi Úniou a Ruskom.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite