Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Múzeum je najrýchlejšou a najpôsobivejšou študijnou pomôckou k poznaniu. Dáva tiež informáciu, akú dôležitosť prikladá štát nejakej téme a jej osvete. Ako je to s odstupom 25 rokov so zriaďovaním „múzeí zločinov komunizmu“ v našom priestore?

Najdôslednejšie sa s touto témou vysporiadali Nemci. V Berlíne existuje Múzeum Stasi v jej bývalom sídle. Sprievodcov tam robia bývalí politickí väzni. Navštevujú ho tisícky ľudí, najmä žiakov z celého Nemecka. Ďalej existuje celý komplex múzeí v súvislosti s Berlínskym múrom, múzeum bývalého utečeneckého tábora v západnom Berlíne a tiež malé múzeum pri ústave BStU - Bundesbeauftragter für die Stasi-Unterlagen.
V Budapešti zriadila vláda Viktora Orbána v roku 2002 „Terror Háza“ (Dom teroru). Je na Andrássyho ulici, v budove, kde do konca vojny sídlili Šípové kríže a do roku 1989 komunistická politická polícia. Mapuje sa tu obdobie diktatúry Šípových krížov a obdobie diktatúry komunizmu. Pri tomto múzeu je zriadené aj výskumné centrum. V Budapešti existuje tiež park komunistických sôch a pamätníkov.
V Poľsku zatiaľ podobné múzeum nevzniklo. Nedávno ale vzniklo v Gdansku veľké múzeum Solidarity. V Čechách tiež neexistuje takéto štátom dotované múzeum. V centre Prahy je súkromné Múzeum komunizmu, ktoré má zbierku sôch, obrazov a plagátov.
Na Slovensku založilo v roku 2012 občianske združenie Nenápadní hrdinovia  „Múzeum zločinov a obetí komunizmu“. Sídli v Bratislave, v internáte Vysokej školy sv. Alžbety na Námestí slobody. Stojí za ním jediný človek, historik František Neupauer. Má jednu miestnosť, na múre dvora sú umiestnené tri panely.
Okrem Nemcov a Orbánovej vlády tu teda neexistuje veľká vôľa vyrovnávať sa aj týmto spôsobom s obdobím komunizmu. A treba povedať, že neexistuje ani veľký spoločenský dopyt po takom niečom. Ešte šťastie, že existujú Františkovia Neupauerovia. Keď raz príde vhodná doba, vďaka nim bude všetko pripravené.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite