Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozumy Tomáša Uleja

.tomáš Ulej .časopis .lifestyle

Sú revolta, krik, protesty tým najlepším spôsobom, ako dosiahnuť, to, čo chcete? V knihe Ticho Susan Cainovej sa dočítate o malých a veľkých víťazstvách tých, ktorí toho veľa v živote nenahovoria ‒ o tom, ako Rosa Parksová spustila boj za práva černochov len tým, že namiesto dlhých rečí povedala iba „nie“, keď mala v autobuse pustiť sadnúť belocha, a o tom, ako by bez podobných ľudí nikdy nevznikla teória relativity, Harry Potter a Google. O tom, čo slovenská ľudová múdrosť nazvala „tichá voda brehy myje“.

Tu sú dve príhody, ktoré sa mi zjavili v mysli, keď som uvažoval nad tým, ako často víťazia tí, čo kričia, sťažujú sa, protestujú, je ich počuť a ako často tí, ktorí umne mlčia.
Prvá je z knihy Crazy design o živote počítačového génia Steva Jobsa. Steve Jobs chcel počas jednej svojej nervovej fázy vyraziť dobrého zamestnanca len preto, že výrobná mašina nemala správnu farbu. Prišiel za jeho šéfom a povedal mu „Vyhoďte ho!" On mu oponoval: „Je to dobrý zamestnanec  aj človek a práve sa mu narodilo dieťa.“ Nepomohlo. Steve Jobs stále kričal a domáhal sa toho, aby zamestnanca vyhodili. A tak šéf pochopil, že Steve sa nedá obmäkkčiť, prikývol, súhlasil, sľúbil. A potom chlapíka iba skrátka neprepustil. Pravdepodobne doteraz v Apple pracuje.
Iný príbeh: „Pôjdete na prvomájový pochod?" pýtali sa maliara Viktora Kubala a jeho kolegov umelcov pred 1. májom a väčšina sa snažila nájsť si výhovorku ‒ musím tam a tam, som chorý, nevládzem, a tak podobne. A tak to vždy všetko dostali príkazom a počas májového pochodu si na nich špeciálne dali pozor. Iba Viktor Kubal vždy, keď sa ho pýtali na sprievod, vyjadroval nadšenie: „Samozrejme, súdruhovia, veď je to moja povinnosť, rád prídem."
A potom vraj nikdy neprišiel. Ticho niekedy víťazí.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite