Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA BYŤ PRIPRAVENÁ: Sponka pre zručné ženy
Šikovné ženy teraz už nemusia nosiť po kabelkách nožíky švajčiarskej armády, stačí, ak si do vlasov zaklapnú slušivú sponku – pukačku Leatherdos, ktorá je takým skvelým multifunkčným nástrojom, že aj MacGyver by zbledol závisťou. Vymyslel ju izraelský priemyselný dizajnér Yaacov Goldberg, je z antikorovej ocele, má niekoľko skrutkovačov, kľúč, držiak na mincu, pravítko a rezacie hrany ostré ako nôž. Má vlastnú facebookovú stránku a na nej sa každú chvíľu objaví ďalšie možné použitie, napríklad ako stojan na zápalku. Stojí len 6 eur, na internete sa po nej len tak zaprášilo, takže na ďalšiu várku sponiek si budeme musieť počkať do septembra. Ktovie, koľko bude trvať, pokiaľ sa na letiskách dostane do zoznamu zakázaných predmetov, ktoré si nemôžeme zobrať na palubu.

TREBA ZASADIŤ: Ceruzky ktoré rastú
Ešte stále je dosť ľudí, ktorí radi používajú na písanie a kreslenie obyčajné ceruzky. Ich strúhanie je pre niektorých priam posvätný rituál. Keď už sú však toľkokrát strúhané, že z nich zostane len malý kýptik, ťažko sa s nimi píše, a tak často končia v koši. Sprout Growing Pencil tento problém rieši tak, že na konci má namiesto gumy malý zásobník so semienkami. Keď teda ceruzka doslúži, stačí ju zapichnúť do hliny a polievať. Čoskoro vám z ceruzky vypučia bylinky ako bazalka, koriander, kôpor, mäta, petržlen, šalvia, rozmarín, tymian alebo pekné kvety nechtíka lekárskeho, podľa toho, čo si vyberiete. Balíček ôsmich ceruziek stojí 25 dolárov. Ceruzky treba pred zasadením držať na suchom mieste. Pozor, ani v najväčších tvorivých mukách neobhrýzať!

TREBA DOŽAŤ: Agrokomplex, dožinky, burčiak, Moravanka
V Nitre sa tento týždeň koná už 41-krát tradičná výstava, ktorá dala meno aj samotnému výstavnému areálu  Agrokomplex. Kto však netúži po odborných seminároch o najnovšom využití vedy a techniky v poľnohospodárstve a chove zvierat, ani sa mu nechce našliapať kilometre po výstavnom areáli, môže sa v sobotu zúčastniť len na tej príjemnejšej časti v živote poľnohospodára – dožinkových slávnostiach vo Vajnoroch. Tešiť sa môže na typické vajnorské dožinkové koláče, malokarpatskú gastronómiu, ochutnávku vajnorských vín a najmä prvého burčiaku. V programe nebude chýbať dychovka, dokonca príde aj legendárna Moravanka Jana Slabáka. Zlatým klincom podujatia je, samozrejme, alegorický sprievod patriaci tradične k dožinkám na čele s Vajnorským okrášľovacím spolkom, ktorý pre túto príležitosť opäť vytvorí bohatý dožinkový veniec. Dožinky zakončí tanečná zábava.

TREBA ZAŽIŤ: Nový cirkus v Prahe na Letnej
To najlepšie zo svetovej produkcie tzv. nového cirkusu zažijete až do 2. septembra, ak sa vyberiete do Prahy. Za desať rokov svojej existencie sa festival Letní Letná stal základňou, na ktorej sa prezentujú domáce súbory z nového cirkusu a divadla a dostávajú sa do kontaktu so zahraničnou produkciou. Napriek rastúcej popularite a návštevnosti si festival zachováva letnú, príjemnú až starosvetskú cirkusovú atmosféru. Hviezdnym ťahákom je francúzsky Cirque Trottola s oceňovaným predstavením Matamore, traja radikálni akrobati Cirque Inextremiste, ktorí sa nezastavia pred ničím, premiéra projektu Le Poivre Rose, ktorý koprodukuje samotný festival a hudbou do neho vstupuje Iva Bitová. Plus pražské premiéry divadla La Putyka s predstavením Dolls a českej skupiny Deamen a ich akrobaticky choreografické dielo Loser(s).

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Osudy slovenských emigrantov po auguste 1968
Dnes už svojho druhu legendárny trojdielny publicistický dokument Stratená generácia? z roku 1992, v ktorom sa vtedy ešte Československá televízia vrátila k osudom niekoľkých emigrantov, ktorí opustili republiku po invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa 21. augusta 1968. Všetkých spájalo jedno – legendami opradený bratislavský V-klub, preto sa v ňom v prvom diele tri roky po Nežnej revolúcii stretli, aby zaspomínali, prečo emigrovali. V druhom spomínajú tiež, ale na to, ako žili v emigrácii a v treťom hovoria o tom, ako sa ešte do socialistického Československa vracali, už z pasmi krajín, ktoré im poskytli azyl aj o tom, aké boli tie návraty iné, keď sa vracali zase po roku 1989 do slobodnej krajiny.  Štvrtok, 21. augusta, Dvojka, 20.20, 20.40, 21.00. . Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite