Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alkoholik

.yoani Sánchez .časopis .klub

Mohol zostať len ďalším alkoholikom, pospávajúcim na rohu ulice, ako toľko iných v tomto meste. Lenže on chcel, aby ho bolo počuť. Vyskočil pred kameru a dožadoval sa jedla. A tým je, rovnako ako túžbou po zmene, posadnutý celý národ. Nadšenie a dôraz, s akým volal po „žrádle“, urobilo z krátkeho videa s Juanom Carlosom, alias Pánfilom, superhit nezávislých informačných kanálov. Nepamätám si, s výnimkou videa Eliecera Ávily, kde stál proti Ricardovi Alarcónovi, žiadnu inú nahrávku, ktorá by tak rýchlo metastázovala do všetkých kútov spoločnosti.

Pánfil si pár dní po rozšírení nahrávky uvedomil, že sa prezradil. Jeho slová svietili ako svätožiara okolo hlavy, svetelná reklama nad vchodom do domu alebo prst ukazujúci na jeho život. Mocní si vzali lupu a začali upozorňovať na všetky jeho slabosti. Ukázalo sa, že Pánfil nepracuje, stál pred súdom za krádež a pravdepodobne nakupuje destilovaný rum na čiernom trhu. A k tomu sa dopúšťa pár ďalších neprávostí, ktoré pozná každý Kubánec, pretože ich páchame všetci, aby sme prežili alebo našli únik z reality. Stačila chvíľa úprimnosti do mikrofonu bez nasadenej masky a na vlastnej koži pocítil, ako skalpel represie tlačí na jeho existenciu.
V spoločnosti, kde je vyjadrenie vlastného názoru trestné, nehovoria to, čo si naozaj myslia, ani deti, ani blázni, a už vôbec nie opilci. Preto ma prekvapilo, že sa Pánfila snažia odsúdiť za „spoločenskú nebezpečnosť“, za ktorú môže dostať až dva roky väzenia. Po správe o súdnom procese vytriezvel rýchlejšie ako po vedre studenej vody alebo extra silnej káve. Aj keď sa ešte môže odvolať, nie je veľmi pravdepodobné, že vyviazne bez trestu, pretože tá výstraha nebola určená len jemu. Veď, ak ho neodsúdia, kto zabráni všetkým tým alkoholikom a opilcom z rohov ulíc, aby nezačali vykrikovať všetko, čo nám chýba? Jedlo! Budúcnosť! Sloboda!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite