Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zradca kvetov

.grzegorz Górny .časopis .klub

Hrdinkou spoločenských médií v Poľsku sa nedávno stala sedemnásťročná stredoškoláčka z Gorzowa Marysia Sokolovská.

Keď do jej mesta pred časom prišiel premiér Donald Tusk a rozprával sa s okoloidúcimi po uliciach, dievča k nemu pristúpilo a priamo do tváre mu povedalo: „Prečo predstierate, že ste vlastenec, keď zrádzate Poľsko?” Televízne kamery zaregistrovali prekvapenie politika, ktorý odvetil iba toľko, že „vidím, že tu máte zmysel pre humor”.
Filmová nahrávka sa bleskovo stala hitom internetu a vyvolala lavínu komentárov z celej krajiny.  Premiér sa rozhodol zmazať zlý dojem a navštívil lýceum v Gorzowe, kde sa stretol so študentmi. Mal so sebou kyticu kvetov, ktoré chcel darovať Maryse. Tuskovi poradcovia si mysleli, že jeho osobné čaro a prejav galantnosti zlomí tínedžerkin hnev.  Prítomní však zachytili scénu, ako dievča odmieta kvety a nervózny šéf vlády vybieha zo školy. Študentka svoj krok vysvetlila príkro: „Pretože od zradcov kvetov sa kytica neprijíma.”
Udalosť vyvolala mediálnu búrku a tínedžerka sa náhle ocitla v centre politickej diskusie. Jedna z aktivistiek Tuskovej Občianskej platformy napísala na tweeteri: „Dala by som jej za to po hube, až by padla na zem.” Provládny portál NaTemat.pl poslal do Gorzowa svojich redaktorov, aby sa bližšie pozreli na toto dievča a zistili, či sa nedopustila v svojom živote niečoho temného.  Dievčaťu dal priestor na svojich stránkach aj týždenník W Sieci, ktorý zverejnil desaťbodový manifest Marysie Sokolovskej s nadpisom Poviem vám, prečo je premiér Tusk zradca.
Celý príbeh by bolo možné považovať iba za nezodpovedný žart rozmarného dievčaťa, keby sa k nemu nepridával aj jeden závažný fakt.  A síce, že udalosti z Gorzowa sú iba ilustráciou širšieho spoločenského procesu. Keď v roku 2007 Tuskova strana prvýkrát vyhrala parlamentné voľby, mládež za ňu masovo hlasovala. Občianska platforma bola stranou „mladých, vzdelaných obyvateľov veľkých miest”. To bolo niečo, čo kontrastovalo so stranou bratov Kaczynských, ktorí reprezentovali staršie pokolenie, čo nerozumie súčasnej dobe.
Po siedmich rokoch možno povedať, že mládež je z vlády rozčarovaná. Ukázali to aj posledné voľby do Európskeho parlamentu. Vo voličskej skupine od 18 do 24 rokov vyzerali výsledky hlasovania nasledovne: antiestablišmentový Kongres Novej pravice získal 29 percent, Právo a spravodlivosť získala 21 percent, Občianska platforma 19 percent. Ešte horšie vyzerajú pre vládnu stranu prieskumy medzi 15- až 18-ročnými, v ktorých je Platforma až na štvrtom mieste s dvanástimi percentami.
Tuskova strana stratila vplyv na mládež. Kedysi bola jej podpora medzi mladými považovaná za cool a trendy, teraz vyvoláva rozpaky, pričom šéf vlády je čoraz častejšie terčom nahnevaných  internetových stránok. Dôvodom je obrovské rozčarovanie mladých ľudí a perspektív, ktoré pre seba v svojej krajine vidia.  Nezamestnaných je dva a pol milióna ľudí, ďalších dva a pol milióna emigrovalo za prácou na Západ. Obe čísla sa týkajú najmä mladých.
Platforma sa stala typickou stranou moci, ktorá buduje vlastný systém klientelizmu, kde nerozhoduje kreativita a talent, ale príslušnosť k istej biznisovo-spoločenskej skupine. Najviac sa to dotýka mladých ľudí v provinciách, kde nie je dostatok pozícii v štátnej správe a zahraničný kapitál sem neprichádza. Vďaka tomu medzi nimi rastie frustrácia a hnev proti vláde.
Zdá sa, akoby  tým všetkým bola vláda zaskočená. Kontroluje predsa väčšinu televíznych a rozhlasových staníc a dôležitých denníkov, ktoré viac či menej podporujú Platformu. „On-line generácia” však komunikuje inak, ako štyridsaťroční a aj svoje autority má iné, než televízne celebrity.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite