Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Santa Cruz je iný

.martin Vystavil .časopis .týždeň vo svete

Minulý štvrtok sme sa s manželkou len tak zbalili, hodili do auta bicykle a vyrazili do Santa Cruz. Zo San Jose je asi polhodina k Pacifiku, do mesta, z ktorého vyžaruje úplne iný pocit ako zo Silikónového údolia. Ľudia vyzerajú ostarnutejší – zrejme od slnka, slanej morskej vody a alternatívnych životných štýlov. Ťažko rozlíšiť domorodcov od bezdomovcov medzi mladými ľuďmi, študentmi miestnej univerzity. Všetko zvláštne sedí – slaná vôňa mora, kľukaté cestičky po pobreží a nutkavý pocit, že stráviť život vo vlnách či na pláži čakajúc na východ slnka má hlboký zmysel. Mesto vodou naozaj žije.

Na kraji mesta je dokonca surferské múzeum. Tento šport na kontinent priniesli kráľovskí princovia – synovci havajskej kráľovnej Kapiolani, ktorí prišli v roku 1887 študovať práve do Santa Cruzu. Odvtedy podľahli  kúzlu tanca na vlnách celé generácie mladých. Fotografie vysmiatych mládencov a diev zdobia steny múzea.
Bicykle nás nesú ďalej do mesta, pomedzi antikvariáty a kaviarne, hurhajom zábavného parku a ticha miestnej španielskej misie. Vône opekaného jedla sa miešajú s kávou, detský kvikot s údermi príboja. Pohľadnicový Pacifik, všetci slnkom ožiarení...
Nám dvom však Santa Cruz pripomína aj našu priateľku Radku, ktorá svoj boj s rakovinou dobojovala práve tu, v tichom dome neďaleko prístavu. Mali sme tú česť byť na tomto mieste spolu s ňou. A potom, keď svetom otriasali novoročné ohňostroje, sme stáli s jej manželom a deťmi v Dome smútku. To všetko von sa zrazu v okamihu stalo akési priehľadné. Vzduch, voda, slnko ako malé kulisy v omnoho väčšej hre.
Možno to je pravý dôvod ostarnutého vzhľadu tunajších ľudí. Pobyt  medzi živlami mora, slnka a vzduchu, ktorých krása sa vytráca medzi prstami. Ako ohňostroj, ktorý je a potom zrazu už nie je.
Krásne ho vyjadruje aj príbeh Chrisa Reného, bezdomovca a narkomana zo Santa Cruz, ktorý v roku 2011 vyhral americkú spevácku súťaž X Factor. Jeho pieseň neobsahuje opisy prírodných krás, ale je o jeho ceste z dna do skutočného života.
.autor žije v San Jose, pracuje v IT priemysle

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite