Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Keď vo februári prebiehala v .týždni zaujímavá debata o uzákonení registrovaného partnerstva na Slovensku, písal som tu o pohľade z Česka, kde zákon platí od roku 2006 (.týždeň 9/2014). A teraz prišiel rad na adopciu detí homosexuálnymi pármi. Ach jaj.

Minulý týždeň sa začal v Prahe ďalší ročník Gay Pride Parade a týždenník Respekt ho v úvodníku vítal výzvou na adopcie – v záujme detí: „Každému z nich bude lepšie vo funkčnej homosexuálnej rodine ako v ústavnom zariadení.“ Minister pre legislatívu Jiří Dienstbier mladší si túto tému priamo dal na vlajku. Ombudsmanka Anna Šabatová v čerstvej správe pre snemovňu píše o prípade aktivistu z Prahy 13, ktorý chcel byť aj s partnerom zaradený do databázy osvojiteľov, hoci zákon o registrovanom partnerstve výslovne vylučuje adopcie. Ombudsmanka na túto zákonnú výluku nenachádza „objektívny a racionálny dôvod“, a preto je podľa nej protiústavná. Skupina poslancov na začiatok žiada možnosť osvojenia v prípadoch, keď jeden z registrovaného páru je biologickým rodičom dieťaťa.
To „ach jaj“ znamená päť vecí. 1) Som sklamaný z tej salámovej metódy. Zákon z roku 2006 vystihol spoločenskú dohodu: partnerstvo áno, adopcie nie. 2) Ľudia sa nedelia na homosexuálov a heterosexuálov, ľudská sexualita je oveľa divokejšia energia s mnohými smermi. 3) Len o nej zbytočne veľa hovoríme. 4) Argument s deťmi z ústavov prichádza po sezóne. Česko prijalo zásadnú reformu pestúnskej starostlivosti, takže detí v ústavoch ubúda. 5) Pre adopcie a pestúnstvo sa však preferujú manželské páry, pretože úplná biologická rodina je pre dieťa najbezpečnejšie prostredie: celosvetové štatistiky zhromaždil Francis Fukuyama v knihe Veľký rozvrat.
Lenže aj v Českej republike – ktorá patrí medzi päť krajín najtolerantnejších k sexuálnym zvláštnostiam – cítia pokrokoví ľudia potrebu ďalej pochodovať. Keď máte v ruke kladivo rovnakého zaobchádzania, všetky problémy vyzerajú ako diskriminujúci klinec.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite