Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Biele kamazy Konvoj, ktorý Rusko vyslalo na Ukrajinu, vzbudzoval spory. Je v ňom humanitárna pomoc, ako tvrdí Moskva? Ide o provokáciu? Rusi oznámili, že sa o konvoji dohodli s Červeným krížom aj s vládou v Kyjeve, ani na jednom mieste však o dohode nevedeli. Konvoj tvorili vojenské kamazy, pretreté nabielo, ale aj bojová technika. Sprevádzali ho muži v jednotnom oblečení, ktoré malo vojenský štýl, a tvrdili, že sú dobrovoľníci.

Ruská strana pustila ku konvoju novinárov, ani tí však nedokázali rozptýliť pochybnosti. Prekvapilo ich, že veľká časť vozidiel bola poloprázdna. Konvoj navyše zmenil trasu – oproti predošlému oznámeniu zamieril k hraničnému priechodu, ktorý kontrolujú separatisti. Napokon došlo k dohode s Červeným krížom, že len ten bude môcť rozdeliť humanitárnu pomoc. Vladimír Putin zatiaľ na Kryme predniesol prejav, ktorým definoval smerovanie ozbrojených síl Ruska. Vyjadril sa, že Rusko bude vlastniť zbrane, aké iné krajiny nemajú. Pridal hrozbu, že prestane rešpektovať medzinárodné dohody.
.mg

Svetová zdravotnícka organizácia
vyhlásila, že rozsah epidémie eboly bol dlho podceňovaný. V časopise Cell Host and Microbe vyšla štúdia o tom, ako ebola blokuje imunitnú reakciu organizmu. Objav môže byť kľúčom k novým liekom.
Pápež František pricestoval minulý piatok na návštevu Južnej Kórey. Cez twitter poprosil veriacich na celom svete, aby sa modlili za Áziu. Na ázijskom kontinente zažíva katolicizmus rast, aký inde na svete nevidieť.
USA sa rozhodli, že dodávky zbraní pre Izrael podrobia viacnásobným kontrolám, čo predĺži ich doručenie. Je to pokus ovplyvniť reakciu Izraela na rakety z Gazy po tom, čo verejnou mienkou otriasli počty civilných obetí konfliktu. V Izraeli zatiaľ prebiehali demonštrácie občanov za tvrdší postup voči Hamasu.
Rast v eurozóne sa zastavil a hrozí trojnásobná recesia, varujú údaje zverejnené Eurostatom. Pozitívny vývoj však zaznamenalo Lotyšsko, Portugalsko a Španielsko.

Osobnosť: Maryam Mirzachaní/
Iránska matematička, ktorá študovala v Iráne aj na americkom Harvarde, sa ako prvá žena v histórii stala laureátkou „matematickej nobelovky“, Fieldsovej medaily. Vedkyňa, ktorá vyučuje na Stanforde v USA, cenu dostala za prácu o symetrii zakrivených povrchov.

Antiosobnosť: Abú Bakr al-Bagdádí/
Vodca teroristickej organizácie Islamský štát je opäť v centre pozornosti. Americké tajné služby zverejnili informácie, podľa ktorých sa Bagdádí chystá vydať rozkazy na teroristické útoky proti cieľom v Európe a v USA. Chce, aby jeho organizácia predstihla al-Káidu.

Citát/
Maryam Mirzachaní: „Krása matematiky sa ukáže len tým, ktorí sú trpezliví.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite