Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Očami Doroty Nvotovej

.dorota Nvotová .časopis .osobnosti

Na chodníku sa zjavil prvý ľad a do našich tvárí sa zaprel prvý vietor. Ideme na sever. A stúpame do výšok. Nie je to jednoduché. Od 3000 metrov sa jeden krok dá násobiť troma.

Na chodníku sa zjavil prvý ľad a do našich tvárí sa zaprel prvý vietor. Ideme na sever. A stúpame do výšok. Nie je to jednoduché. Od 3000 metrov sa jeden krok dá násobiť troma.
Človek sa rýchlejšie zadýcha a musí ísť pomalšie. Počínajúc Brathangom všetky dedinky na treku okolo Annapurny v Nepále pozostávajú z kamenných domčekov. Aj dedinka Gyaru, do ktorej sme sa šplhali dve hodiny z Pisangu. Ubytovali sme sa v lodgi s nenormálnym výhľadom. Zobudila som sa na to, že dychčím ako blázon, a nie a nie sa poriadne nadýchnuť, je noc a mám nádchu, teplotu a hnačku. No super.
Výšková choroba kombinovaná s prechladnutím. Môj nosič Kumar sa osvedčil, pekne sa o mňa celý deň stará, objednáva mi zázvorové čaje, dohliada, aby som bola dobre oblečená, a učí ma po nepálsky. Najlepšie mi idú nadávky. Na obed sme sa zastavili v dedinke Ngawal. Navštívili sme miestnu gompu, ktorú nám otvorila taká teta na požiadanie. Kumar sa pomodlil, klaňal, zapálil sviečku a tresol palicou na bubon, zatiaľ čo teta zatrúbila na mušľu, a potom nás zaviedla k nenápadnej drevenej skrinke s presklenými dvierkami. A tam to bolo. Odtlačok Budhovej ruky. Prispela som do šporkasičky a vyrazili sme do Bragy. Výhľady neprestávali, kone zvonili, ja som dychčala a Kumar ma učil po nepálsky. Dorazili sme do hotela s teplou sprchou a voňavými perinami. Asi pol hodiny som kľačala pod prúdom horúcej vody, konečne som si po týždni umyla hlavu a prehriala sa. Na večeru som si trocha dopriala. Dala som si zeleninovú pakoru s majonézou, potom steak z jaka so šalátom a hranolčekmi, a potom ešte horúcu čokoládovú tortu. Zapila som to smectou a litrom čaju, a potom sme posedávali spolu pri peci s majiteľom. Dnes som dostala aj nepálske meno. Phulmaya. V preklade znamená Kvetina lásky. Zajtra si prenajmem koňa a pôjdem na ňom do Kangsaru, lebo som chorá a nemala by som sa pred tým náročným prechodom cez Thorong La Pass (5 416), čo ma čaká za tri dni, vyčerpať. Akurát, že chudák Kumar bude musieť šliapať pol dňa s batohom za koňom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite