Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA CHLADIŤ: Multifunkčná prenosná chladnička  
Coolest Cooler je multifunkčná prenosná chladnička, ktorá prelomila všetky doterajšie rekordy na Kickstarteri, kde ľudia hľadajú pre realizáciu svojich nápadov financie. Ryan Grepper z Portlandu chcel na rozbehnutie Coolera získať len 50 000 dolárov, pár dní po odštartovaní kampane však už mal stonásobok, ešte nie je koniec augusta a on už má osem miliónov. Asi za to môže leto, že ľudí nadchla v podstate obyčajná prenosná chladnička v rôznofarebnom retrodizajne, do ktorej je zabudované množstvo prídavných zariadení ako mixér, USB port, takže slúži aj ako nabíjačka, vnútorné osvetlenie, vodotesné reproduktory prepojiteľné cez bluetooth, oddelená priehradka na ľad a na ostatné potraviny či fľašky, kolieska vhodné aj na pieskovú pláž, úložný priestor na taniere a nôž, a otvárač na konzervy. Skutočne samé potrebné veci!

TREBA ŠETRIŤ: Papierové fľašky na víno
Čo sa týka recyklácie a šetrnosti k životnému prostrediu, papier stále vyhráva nad plastovými a sklenenými obalmi. Na tejto premise stavalo aj moderné kalifornské vinárstvo Truett-Hurst, keď sa spojilo s baliarskou spoločnosťou Ecologic Brands a vytvorili víno Paperboy, plnené do štýlových fliaš z recyklovaného kartónu, ktoré majú vnútornú vrstvu vyrobenú rovnako, ako pri overenom balení vína do škatúľ   ̶  bag-in-box. Okrem ekologického aspektu je tu aj aspekt praktický. Fľaša je o 85 % ľahšia ako sklenená, ľahko ju odnesie turista či rybár v ruksaku a navyše sa nerozbije, takže si ju pokojne môžete zobrať aj k bazénu. Zatiaľ do krásnych dizajnových retroobalov plnia len dva druhy vína, oba stoja okolo 15 dolárov. Americkí recenzenti chvália originálny obal, samotné víno v ňom však považujú za nudné.  

TREBA NAVŠTÍVIŤ: Tokajské pivnice a pezinské viechy
Zatiaľ čo v Pezinku až do konca októbra pokračuje projekt Pezinské viechy,  kde si každý týždeň môžete priamo v pivnici ochutnať a za priaznivé ceny aj kúpiť produkciu niektorého z miestnych vinárov (viac na www. pezinok.sk), v Malej Tŕni už kosia trávu nad pivnicami, rozdeľujú úlohy, krájajú cibuľu na pivničiarsky guláš a leštia poháre malí tokajskí vinohradníci, aby v sobotu mohli otvoriť dvere pre návštevníkov, ktorí chcú zažiť atmosféru 500-ročných tufových pivníc. Cena za pohár, mapku a prvých 15 lístkov za poldecové degustačné vzorky je 10 eur. Domáci vám nalejú výborné furminty, muškáty aj lipovinky, ktoré sú najčastejším základom pre výrobu 2- až 6-putňových aromatických výberov z tejto oblasti, ponúknu však aj odrody netradičné pre túto oblasť, ako sú rizling či tramín červený.

TREBA POČÚVAŤ: Opera pod holým nebom
Operní umelci už dávno nemajú cez leto divadelné prázdniny. Zväčša po svete brázdia rôzne operné predstavenia pod holým nebom. My sme sa doteraz museli uspokojiť s galakoncertami rôznej úrovne, konečne máme možnosť vidieť v rámci nového podujatia Viva Verdi aj celé scénické naštudovanie opery, ktorá navyše ešte na Slovensku uvedená nebola – Johanka z Arku, siedma opera Giuseppa Verdiho. V trnavskom amfiteátri stihnete ešte jedno z troch predstavení v utorok 12. augusta a v nitrianskom amfiteátri v piatok. Festivalový orchester a zbor Banská Bystrica diriguje Marián Vach, réžie sa ujal Michal Babjak, Giovannu bude spievať talianska sopranistka Clara Polito, Giacoma taliansky barytonista Sergio Bologna, tenorový part Carla VII. Američan Evan Bowers, basového Talbota Slovák Ondrej Mráz a Delila Martin Gyimesi.   

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Britská nová vlna a jej osamelý bežec  
Osamelosť cezpoľného bežca (The Loneliness of the Long Distance Runner, 1962) je jeden z ťažiskových filmov tzv. Free Cinema, britského filmového hnutia, ktoré sa v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch minulého storočia pokúsilo zladiť formálne postupy anglickej dokumentárnej školy tridsiatych rokov a talianskeho neorealizmu. Analogicky k francúzskej i českej Novej vlne je Free Cinema hľadaním novej filmovej poetiky, pričom v Británii veľmi úzko súviselo s nástupom mladých rozhnevaných mužov – novej generácie britských spisovateľov a dramatikov, sústreďujúcich sa na sociálne otázky. A film? Úžasný, strhujúci, výborný, a s veľmi presným názvom. Paradokumentárnym spôsobom nakrútený príbeh mladého delikventa, ktorý sa v polepšovni začne venovať cezpoľnému behu – má naň zjavne talent – akurát víťazstvo sa mu nezdá až také veľmi dôležité.  Štvrtok, 14. augusta, Dvojka, 20.55. .Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite