Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pohľad Petra Zajaca

.peter Zajac .časopis .klub

Moderné informačné technológie sa od začiatku chápali ako základný znak prevratnosti našej doby, víťazstvo otvorenosti a slobody. Končil sa čas, keď sa dal náš vtedajší svet reálneho socializmu krásne odizolovať od hnusného kapitalizmu a imperializmu. Stačili rušičky Slobodnej Európy a Hlasu Ameriky, zákaz dovozu západnej tlače, prohibícia západných knižiek na trhu, v knižniciach a ich habanie na medzinárodných poštách, kontrola reprodukčnej techniky na každom pracovisku. Počítače akoby neexistovali. Boli to zlaté časy izolácie, ešte aj ten televízny signál sa šíril z Rakúska a Nemecka len do prihraničia.

Vznik moderných technológií spôsobil explóziu slobodných informácií. Internet zrušil hranice dvoch svetov a urobil z nás globálnych dedinčanov. Google sa stal univerzálnou encyklopédiou našich čias, twitter snom sebaprezentácie, facebook celosvetovou informačnou burzou a klebetárňou. Internetové diskusie vyzerali absolútne slobodné, veď sa človek pod ne nemusel ani podpísať. Internetoví operátori nám zaručovali absolútnu neutralitu.
Kdeže tie lanské snehy sú. Roztopili sa v našej čudnej dobe. Neslobodná časť sveta sa naučila internet cenzurovať a zbaviť ľudí slobodných informácií. Ukázalo sa, že anonymné internetové diskusie nie sú slobodné (komu len mohlo zísť na um pokladať anonymitu za slobodu?!) a čoraz častejšie nachádzame v textoch oznam, že „pod článkom nie je možné diskutovať“. Internetové informácie sa stali súčasťou manipulácie a spravodajských hier, wikileakov a vynášačov tajných správ bude pribúdať ako húb po daždi. Fakt bude čoraz ťažšie odlišovať od interpretácie, interpretáciu od dezinterpretácie. Stávajú sa z nás planetárni hlupáci, z ktorých si umní manipulátori robia dobrý deň.
Ako hackeri budete môcť pokojne ukradnúť miliardy hesiel. Ak ste doteraz čakali na to, že médiá musia prísť za vami, dnes si vás už médiá nájdu na twitteri a na facebooku a stávajú sa súčasťou vašich hier a vyjednávaní, ako je to už dnes každodennou samozrejmosťou v športe. Toto všetko sú v podstate len názvy mediálnych správ za posledné dni: O Ukrajine sa šíria mýty, Ďalší Američan zverejňuje dokumenty tajných služieb, Ruskí hackeri ukradli miliardu hesiel, Tinkov posiela Sagana za Alonsom a milenkami a Sagan Tinkova do čerta... Nie, internet naozaj nie je posledným slobodným médiom, slobodné budú tie médiá, ktoré budú vedieť hľadať za širokým chrbtom lží tenké vlásočnice pravdy.
Pokiaľ chápeme kultúrnosť ako základnú hodnotu civilizácie, samotné víťazstvo techniky nevedie iba ku kultivovaniu sveta, ale aj k jeho barbarizácii. To len po vojnovej technike a novej technickej infraštruktúre prišli na rad informačné technológie a nanotechnológie. Otázka kvality ľudských životov a sociálnych vzťahov, nehovoriac už o „najvnútornejšom stave bytia“, však ostáva vecou ľudského rozumu a citu. Ako píše vo svojej smutnej anekdote Tomáš Janovic: „Internet nemení našu povahu, len ju urýchľuje.“ A tvaruje, ovplyvňuje, manipuluje.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite