Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Uprostred letnej sezóny ohlásil najpriemernejší Čech – v súčasnosti podpredseda Senátu za ČSSD – Zdeněk Škromach, že by zvážil svoju kandidatúru na prezidenta. Pár dní na to známy katolícky intelektuál Tomáš Halík opáčil, že v takom prípade už by ju azda musel zvážiť tiež.

Ak sa vám zdá čudné, že niekto hlási také plány v lete 2014, áno, je to čudné. Súčasná hlava štátu bola zvolená vlani v januári. V septembri bude mať Miloš Zeman iba 70 rokov, určite by chcel v roku 2018 kandidovať znovu a ako úradujúci prezident by mal obrovskú štartovnú výhodu. Ale ak sa vám zdá čudné, že sa takéhoto „zvažovania pre prípad zváženia“ minulý týždeň nadšene chopili komentátori, potom áno: to je ešte čudnejšie.
O Zdeňkovi Škromachovi nemožno povedať nič zaujímavé, pretože ani on za dvadsať rokov v politike nepovedal nič zaujímavé. Odborár z južnej Moravy, ktorý si svoje funkcie vysedel a ktorý vlani začal dávať na YouTube „príhovory“ od svojho gumového záhradného bazénika – napríklad o tom, že nosí ponožky v sandáloch (vážne!). Proti nemu si nemožno predstaviť lepší kontrast: kňaz, religionista a profesor sociológie Tomáš Halík, tohtoročný nositeľ Templetonovej ceny, ktorého knihy o viere majú úspech aj na poľskom alebo americkom trhu, ale doma nie je prorokom. Slovami europoslanca za ODS Jana Zahradila, v Česku je „katolícky kňaz rovnako nevoliteľný ako rakúsky šľachtic“.
Tak prečo tú letnú debatu Česi vedú? Po prvé preto, že nám to so Zemanom ktovieako neubieha. Pre zábavu snívame o alternatíve „Tomáš Halík Masaryk“, pretože tušíme, že Zeman bude na Hrade do roku 2023. A po druhé preto, že sa na chvíľu obraciame do budúcnosti, aby sme nemuseli žiť v prítomnosti. Náš kmeň sa sťahuje k svojmu totemu – k záhradnému bazéniku, odkiaľ možno bezpečne klebetiť o neškodných zástupných témach a nepozerať sa, ako na Východe hrozivo stúpa dym.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite