Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Vrátia sa Američania? Radikálni islamisti z organizácie Islamský štát sa stávajú pohromou Iraku. Minulý týždeň dobyli ďalšie tri mestá a vyhnali z nich príslušníkov náboženských menšín. Aj tamojší kresťania dostali na výber – útek alebo konverzia na islam. Rovnako zaobchádzajú islamisti s jezidmi, čo sú príslušníci islamskej sekty, ktorú považujú za „uctievačov diabla“.

Štyridsaťtisíc jezidov vyhnali do hôr a hrozila humanitárna katastrofa, pretože títo ľudia zostali odrezaní od zásob. Postup IS na Bagdad vyzerá takmer nezadržateľný. Americký prezident Barack Obama dal najavo, že situáciu považuje za nesmierne vážnu, keď vydal rozkaz na cielené letecké útoky proti pozíciám Islamského štátu. Podľa hovorcu Pentagónu Johna Kirbyho sú tieto útoky vedené tak, aby pomohli kurdským jednotkám, ktoré sa postavili Islamskému štátu na odpor. Američania tiež zhodili zásoby jezidským utečencom v horách. Zazneli otázky, či povolenie leteckých útokov znamená, že americká armáda sa vráti do Iraku. Barack Obama to vylúčil.
.mg

Svetová zdravotnícka organizácia
vyhlásila medzinárodný stav ohrozenia vzhľadom na šírenie eboly. Podľa generálnej riaditeľky WHO Margaret Chanovej je rizikom najmä to, že zasiahnuté krajiny v Západnej Afrike nemajú samy kapacity na zastavenie nákazy.
Rusko uvalilo „úplné embargo“ na dovoz potravín z EÚ, z USA a ďalších západných krajín. Embargo sa začalo ihneď a potrvá najmenej rok. Pre EÚ je Rusko druhým najväčším exportným trhom na potraviny.
Malajzijské aerolínie budú zrejme zoštátnené. Po dvoch tragédiách, ktoré tento rok firmu zasiahli, sa v Malajzii ozývajú hlasy za jej znárodnenie – keďže už predtým potrebovala reštrukturalizáciu. Malajzijský premiér so znárodnením súhlasí.
Minulý piatok došlo k obnoveniu operácie v Gaze. Palestínski militanti z Hamasu vystrelili na Izrael rakety ešte pred koncom trojdňového prímeria a izraelská armáda zareagovala. Rokovania medzi nepriateľskými stranami neboli úspešné, Hamas odmietol Izraelom ponúkané prímerie, pretože Izrael nesplnil jeho podmienky.

Osobnosť: Angela Merkelová/
Nemci majú svoju premiérku čoraz radšej. Podľa prieskumu, ktorý si dala vykonať nemecká televízia ARD, je až 57 percent občanov spokojných s vládou a jej šéfkou. Nemecko navyše zaznamenáva čoraz dynamickejší ekonomický rast.

Antiosobnosť: Chálid Mišál/
Líder organizácie Hamas tvrdí, že chce prímerie, no podľa toho, ako Hamas postupuje (skrývanie sa za živé štíty, odhodlanie za každú cenu zničiť Izrael), je jasné, že má iné ciele. Za utrpenie palestínskych civilistov nesie obrovskú vinu práve on a jemu podobní pohlavári.

Citát/
Barack Obama: „Nedopustím, aby boli Spojené štáty zatiahnuté do ďalšej vojny v Iraku.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite