Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA SI POSPAŤ: Nafukovačka do auta
Keď vás niekde na ceste v aute prikvačí noc a vy nebudete chcieť míňať peniaze za hotel, alebo jednoducho sa rozhodnete prespať niekde, kde žiadny hotel na okolí nie je, možno vám príde vhod nafukovačka Fuloon. Nafukovací matrac pasuje špeciálne na zadné sedadlo auta a vyplní aj priestory na nohy, takže vytvorí celkom pohodlné širšie ležovisko a ak tam necháte spať deti, nemusíte sa báť, že ich ráno nájdete padnuté na dlážke. Dĺžka matraca je 115-130 cm, šírka 85-90 cm, výška 42 cm. Matrac je vyrobený z kvalitného PVC a unesie hmotnosť do 300 kilogramov. S pumpou, napojiteľnou na autobatériu, sa dá kúpiť cez internet približne za 150 dolárov. Cez deň môžete nafukovačku použiť na pláži i do vody.

TREBA BYŤ ŠIK: Konečne pekná cyklistická prilba
Chceli by ste bicyklovať v niečom krajšom, ako je nevzhľadná ochranná prilba na hlavu? Napríklad v slamenom klobúčiku, v kovbojskom klobúku či šiltovke? Už nemusíte pri pachtení za krásou rezignovať na bezpečnosť, pretože odborníčka na bezpečnosť bicyklovej dopravy v New Jersey Cheryl Allen-Munley založila firmu Bandbox. Tá sa špecializuje na bezpečné prilby, ktoré majú vymeniteľné kryty v podobe rôznych klobúkov a čiapok, stačí si len vybrať podľa nálady a sezóny. Prilby spĺňajú bezpečnostné normy, sú vyvinuté z elastomérovej peny, sú vetracie a lemované špeciálnou chladivou tkaninou pre horúce dni, majú tiež vymeniteľné rôznofarebné popruhy, aby boli čo najnenápadnejšie. Samotná prilba stojí 60 dolárov, dvadsať rôznych krytov na ne od 40 do 84 dolárov.  

TREBA BYŤ PRI TOM: TOUR DE POLOGNE
Ak ste pri pozeraní Tour de France ľutovali, že nemôžete zažiť túto akciu na vlastné oči, môžete sa teraz vybrať na inú cyklistickú akciu a ani nemusíte prekročiť hranice. Svetový pelotón po prvý raz zamieri na Slovensko vo štvrtok, počas 5. etapy cyklistických pretekov zaradených do seriálu World Tour Okolo Poľska, ktorá povedie zo Zakopaného na Štrbské Pleso. Pelotón počas 178 km dlhej etapy príde na Slovensko cez hraničný priechod Suchá Hora a cez Trstenú, Tvrdošín a Zuberec, popri Liptovskej Mare do Liptovského Mikuláša a Hrádku, po dvoch okruhoch v Tatrách prídu cyklisti do cieľa na Štrbskom Plese. Sever našej krajiny sa tak dostane na obrazovky desiatok televízií z celého sveta pri priamom prenose z prestížnych cyklistických pretekov. Viac na www.epicjanom.sk.

TREBA VIDIEŤ: Cigánsky festival aj Bašavel na pláži
Tento týždeň bude žiť Bratislava rómskou kultúrou. V rámci International Gypsy Fest si už v utorok v Klariskách môžete pozrieť rekonštrukciu rómskej svadby, vo štvrtok módnu prehliadku, v piatok na Hlavnom námestí koncert dvoch rómskych kapiel rumunskej dychovky Zuralia Orchesta a Imer Traja Brizani zo Slovinska, v sobotu galaprogram. K festivalu pratria aj odborné semináre, v tomto roku na tému rómsky holokaust. V sobotu od tretej na mestskej pláži organizuje občianske združenie Divé maky inú akciu – Bašavel na pláži. Rómske deti, ktorým už roky pomáhajú, tu predvedú svoje umelecké nadanie. Počujete klavírny koncert, cimbalovku, uvidíte divadelné predstavenie divadielka DIK z Čičavy a sami si môžete zatancovať na workshope cigánskych tancov.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Žiadne vyplakávanie, ale poctivá rekonštrukcia
Vyvraždenie poľských elít v Katynskom lese sovietskou NKVD v roku 1941 je jednou z nezahojiteľných rán dvadsiateho storočia a v konečnom dôsledku dôkazom až esenciálneho zla totalitnej moci a geopolitických ambícií Stalinovho Sovietskeho zväzu. Film klasika poľskej a svetovej kinematografie režiséra Andrzeja Wajdu Katyň (Katyn 2007) je o to výnimočnejším kúskom, že Wajdovi tam Sovieti zavraždili otca. Už len preto je fascinujúce sledovať, ako neosobne, až sterilne objektivisticky sa v roku 2007 Wajda látky zmocnil. Katyň je historickou vojnovou drámou, ktorej dominuje práve onen historický, dejinný aspekt. Žiadne vyplakávanie nad osobnou tragédiou, ale pokus o čo najpoctivejšiu faktickú rekonštrukciu. Film, ktorý vďaka tomu vznikol, je výnimočným majstrovským kúskom, divácky síce možno nepohodlným, ale to preto, aký pravdivý sa snaží byť.  Utorok, 5. augusta, Dvojka, 21.00.
.juraj Malíček
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite