Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vysoká kultúra Valerija Kupku

.valerij Kupka .časopis .klub

V Národnom múzeu T. H. Ševčenka v Kyjeve sa nachádza jedno významné dielo, ktoré má pre dejiny ukrajinskej kultúry, a zvlášť literatúry neoceniteľnú hodnotu. Je to portrét významného ruského básnika, otca ruského romantizmu a vychovávateľa cárskych detí V. Žukovského. Tento portrét zohral rozhodujúcu úlohu v živote najslávnejšieho ukrajinského básnika a maliara T. Ševčenka, ktorý pre Ukrajincov znamená to, čo pre Rusov Puškin či pre Slovákov Hviezdoslav.

Ševčenko sa narodil ako nevoľník a aj napriek nesmiernemu básnickému a výtvarnému talentu bol vždy iba nevoľníkom a majetkom svojho pána. V roku 1838 popredný ruský maliar K. Briullov prišiel s iniciatívou vykúpiť talentovaného maliara Ševčenka z nevoľníctva. Cena výkupného bola stanovená na
2 500 rubľov, a tak Briullov namaľoval Žukovského portrét, ktorý bol potom na aukcii vydražený za požadovanú sumu. Povrávalo sa, že si obraz kúpil sám cár Mikuláš I. V každom prípade tento prejav vysokej kultúry priniesol Ševčenkovi slobodu, Ukrajine dal jej najväčšieho a zbožňovaného básnika a dejiny umenia obohatil o jeden majstrovský portrét. Teraz, keď sa dva viac než príbuzné národy zmietajú vo vojnovom konflikte, treba čoraz viac pripomínať práve takéto pozitívne prípady spolužitia, a nie vyťahovať z hrobu politických a vojnových zločincov. Lebo ak ich vytiahne jedna strana, zákonite vyjdú z hrobu aj na druhej. Územie, na ktorom dnes prebieha konflikt, dalo obidvom národom mnoho osobností vysokej kultúry (S. Prokofiev, J. Blavatská, A. Achmatovová, I. Babeľ, A. Chanžonkov a i., vznikla tu ruská avantgarda). Vysoká kultúra ľudí spája, zjednocuje ich samých so sebou. Politika a vojna ako javy nízkej kultúry, ako prejavy hlbokého primitivizmu človeka vnútorne destabilizujú, rozvracajú, rozpolťujú. Zmyslom ľudstva je cesta k vysokej kultúre a vojny a rôzne revolúcie sú zrejme nevyhnutnou prekážkou, ktorá má človeku stále pripomínať, kadiaľ cesta nevedie, a zároveň sú svedectvom toho, aké sú ešte v človeku silné živočíšne pudy.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite