Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Narodeniny

.yoani Sánchez .časopis .klub

Sú dni, keď je lepšie televízor nezapínať. Napríklad práve teraz. Stačí zapnúť televízor a zaleje nás úradná propaganda spojená s oslavou narodenín Fidela Castra a Huga Cháveza. Vysielanie štátnej televízie bude od dvadsiateho ôsmeho júla do trinásteho augusta mimoriadne nudné a plné kultu osobnosti, ideologického gýča a politickej sentimentality. Detské chorály budú spievať na slávu večného veliteľa a ľudia postávajúci na uliciach, ktorí si ich sotva všimnú, keď ich budú obchádzať, si o tom všetkom budú hovoriť anekdoty a vtipy. Biografické scény nás budú bombardovať z každej strany.

„V správach nie sú teraz žiadne správy,“ stažuje sa môj sused, ktorý by chcel vedieť, čo sa deje vo svete. V televízii nevidí nič iné, len sprievody a pochody vo farbách červenej a olivovozelenej. To isté som cítila aj ja, keď som dnes ráno pozerala správy a za hodinu som nenarazila na žiadnu čo ako malú národnú či medzinárodnú udalosť a informáciu. Iba samé oslavy „nesmrteľného bojovníka“, „druhého Bolívara“ a reči o „rozumných bojovníkoch z gerily, ktorí ho milovali ako vlastného syna“. Strácala som s tým predávkovaním lichôtok trpezlivosť, tak som vypla televízor a obvolala pár známych, čo sa u nich deje. Ešteže máme toto „Lip rádio“!  
Vládnuca strana pokračuje vo svojej politike a obmedzuje šírenie informácií a seriály a filmy sú vysielané v podobe takzvaných „balíčkov“. Takéto vysielanie však neprináša žiadnu podstatnú zmenu a televízia nedokáže pritiahnuť mladších ľudí. Malá obrazovka je totiž zo všetkého najviac reproduktorom sloganov a nudných snímok, ktoré diváci považujú za otravné. Preto televízia nemôže vyhrať svoj zápas, ktorý prehráva s nelegálnymi satelitmi a kópiami filmov a dokumentov na USB kľúčoch a harddiskoch. Ak s týmtito ideologickými excesmi v štátnej televízii neprestanú, stanú sa čoskoro debničkou na monológy, ktoré takmer nikto nepočúva.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite