Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Metal nie je zlo, ale...

.monika Krčmáriková .časopis .spoločnosť

V Novej Bani je v týchto dňoch poriadne horúco. A nie je to len vplyvom počasia. Rozruch vyvolal najväčší metalový festival na Slovensku – Gothoom Open Air Fest 2014. V malom mestečku sa má konať už jeho piaty ročník, no netolerantní kresťania ho chcú zrušiť. Aspoň tak to podľa medializovaných informácií vyzerá. Ako to teda je?

Rekreačná oblasť Tajch  je v tesnej blízkosti obytnej zóny Štále. Metalový festival bol preto tŕňom v oku nejednému Novobančanovi už v minulosti. Organizátor festivalu, Peter Beťko, však po štvrtom ročníku vyhlásil, že ďalší Gothoom sa v Novej Bani konať nebude. Štálania si vydýchli. Čo však čakal málokto – s organizovaním festivalu v ich intraviláne podľa slov Beťka nesúhlasilo ďalších 25 obcí, a tak sa rozhodol vrátiť naspäť. To bol moment, keď sa nespokojní Novobančania začali mobilizovať.

.dve hlavné výhrady
Obyvatelia Štálov rozbehli petíciu proti festivalu, ako výhradu uviedli hluk. Petíciu bolo možné podpísať aj pred miestnym kostolom, pretože druhá, závažná výhrada voči festivalu, bola zo strany kresťanov (napríklad v roku 2012 sa na festivale v Novej Bani počas piesne Kresťanov levom pálili obrátené kríže). V priebehu týždňa na petičných hárkoch svietilo 653 mien, čo je asi desatina obyvateľov mesta. Medzitým sa začali o Gothoom viac zaujímať mladí kresťania, ktorých je v meste početná komunita. Keď zistili, o čom pozvané kapely spievajú, spustili online otvorený list primátorovi. Vo svojich textoch totiž pozvané kapely verejne propagujú násilie. Primátor tvrdil, že nie je v kompetencii mesta festival zrušiť. Právna analýza, ktorú dali aktivisti vypracovať, však tvrdí, že rozhodnutie o konaní alebo zrušení festivalu je v kompetencii vedenia mesta. Primátor sa nakoniec vyjadril, že festival bude a nevidí dôvod zasahovať do jeho konania.
Po tom, ako sa celá kauza dostala na verejnosť, viacerí predstavitelia kresťanských cirkví a spoločenstiev podporili iniciatívu Novobančanov a zverejnili petíciu spojenú s otvoreným listom ministrovi kultúry a prezidentovi Policajného zboru, aby situáciu okolo festivalu Gothoom preverili. Doteraz ju podporilo viac ako 12-tisíc občanov z celého Slovenska. K ich podpore sa pridala europoslankyňa Anna Záborská.
Medializované informácie sa často podávali bez hlavného argumentu – citácií piesní. A tak boli snahy mladých kresťanov interpretované ako útoky voči metalu, festivalu či organizátorovi. Pripisované im boli aj snahy zakázať „satanistický festival“. Tie však na verejnosť nevyšli z dielne aktivistov či autorov otvoreného listu, ktorí sa od toho dištancovali. Spoločnou snahou aktívnych Novobančanov je brániť sa proti textom pozvaných kapiel, ktoré hrubým spôsobom útočia na kresťanov. „Metal nie je zločin, Gothoom nie je zlo,“ napísal vo svojom statuse na Facebooku kresťan a metalista  Pišta Vandal. S tým sa dá súhlasiť. Dodáva však: „Nezastávam sa skupín, ktoré oslavujú zabíjanie kresťanov, velebia satana a pľujú na kríž.“ A presne tieto kapely majú mladí z Novej Bane na mysli. To, či je ich reakcia primeraná, alebo prehnaná, môže čitateľ pochopiť iba vtedy, ak si pár takýchto textov prečíta: „Telá kresťanov rozpárajte! Krv slabých steká! Všetko v mene satana.“;„...odrezanie hlavy každému židovskému kresťanskému prasaťu!“ ;„Zotnite hlavu učeníkom boha! Obráťte ich kostoly na jatky! Prebroďte sa znesvätenou krvou!“; „S úsmevom zabijem každého jeho nasledovníka.“; „Zahrdús kňaza!“ ; „Grcajte na kríž!“; „Vykastrovaný spasiteľ – kráľ imbecility.“; „Znič synov Krista! Vyhub ich! Vyhlaď ich!“; „Zabite ich všetkých!“

.sloboda prejavu nadovšetko?
Na obranu kapiel zazneli hlasy, že sporné texty daných metalistov sú len umelecké pózy alebo že speváci nemyslia vážne to, čo spievajú a sloboda slova je nad výhrady kresťanov. Je akákoľvek umelecká póza nadradená nad morálku, nad ochranu jednotlivca či skupiny a dokonca nad zákon? Sú slušnosť, vzájomné porozumenie a úcta slúžkami slobody prejavu? Môže si umelec či hudobník beztrestne dovoliť čokoľvek?

.nemusí to byť pat
Organizátora festivalu Gothoom, Petra Beťka, poznajú ľudia z Novej Bane ako schopného a ochotného človeka. Svoju snahu vyjsť v ústrety pretavil do rozhodnutia ukončiť večerný program festivalu už o 0:30. Aj u aktivistov z Novej Bane nastal posun. Hoci na začiatku hovorili o zrušení festivalu, neskôr uznali, že by bola škoda nechať padnúť celé podujatie pre niektoré kapely. Za možné riešenia pokladajú to, aby organizátor zverejnil playlist, z ktorého sa bude hrať na festivale, dištancoval sa od výziev k nenávisti a násiliu a v ďalších ročníkoch pozýval kapely, ktorých texty neobsahujú urážky a apely na násilie. A keby sa festival v ďalšom ročníku premiestnil mimo akejkoľvek obytnej zóny, spokojní by boli určite aj Štálania.
.autorka je občianka Novej Bane.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite