Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Nemečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Sochár a populárny pražský bohém David Černý má definitívne zaplatiť za urážku na cti 100-tisíc korún, čiže 3 500 eur. Povedal v Českej televízii o Milanovi Knížákovi, že je „kriploidní č...k“. (Bolo to na päť písmen a „čolek“ to nebol.)

Ohlasy sporu doľahli až na Slovensko, tiahne sa totiž už tri roky. Slová zazneli v závere okrajového kultúrneho dokumentu, ktorý bežal večer na ČT2 v januári 2011. David Černý tým vysvetľoval ich starý osobný spor – a Česká televízia vulgarizmus odvysielala bez vypípania. Všetko by zapadlo, keby na jeseň Knížák nepodal žalobu proti Černému i televízii. Mestský súd v Prahe mu priznal začiatkom roku 2012 nárok na ospravedlnenie, potom odvolací Vrchný súd pridal aj nárok na 100-tisíc korún od oboch žalovaných. Televízia zaplatila, ale Černý podal odvolanie a Najvyšší súd vlani v decembri výrok zrušil. Chcel vysvetliť, prečo práve 100-tisíc (pre záujemcov: rozsudok 30 Cdo 2042/2013 na stránke www.nsoud.cz). Pred desiatimi dňami to teda Vrchný súd vyložil podrobnejšie.
Isteže je Knížák smiešny: dávny revoltér, ktorý sa stal páprdom. Uráža kadekoho – o Černom sa kedysi vyjadril, že je „zakomplexovaný chudák“ –, ale beda, keď mu to niekto vráti. V dávnych 90. rokoch, keď české súdy ešte rozhodovali ako slovenské, vysúdil od Lidových novín 50-tisíc korún za to, že ho literárny kritik Jiří Peňás nazval „křupanom“ a „maskulínnym monštrom“.
Od tej doby urážky stratili šarm a vulgarizmy podľahli inflácii. (Trebárs „p .. l“ sa bez vybodkovania objavila v českých novinách prvýkrát v júli 1996, dnes už sa píše naplno. Za posledný rok 35-krát v MF Dnes, 31-krát v Lidových novinách, 19-krát v Práve.) Takže sa mi rozsudok páči. Nadávky majú znieť zriedka, aby si uchovali váhu, farbu, šťavu a cveng. A na okraj: Černý svojím spôsobom vyhral. Keďže sa spor tak ťahá, Knížák si už tretí rok číta znova a znova, že je... však viete.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite