Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

WHO proti ebole Vírus ebola zasiahol krajiny západnej Afriky tak ako ešte nikdy v zaznamenaných dejinách. Zabíja ľudí v Guinei, Libérii a Sierre Leone a lekári očakávajú, že bude vyčíňať najmenej do konca tohto roka. Choroba sa zrejme rozšírila kontaktom s nakazenými zvieratami, medzi hlavných „podozrivých“ patria netopiere kalone, ktoré sú hostiteľom vírusu.

Ľudia sa od ľudí nakazia kontaktom s telesnými tekutinami. V Guinei zomrelo na túto chorobu 729 ľudí, v Sierra Leone 233. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pripravila akčný plán proti šíreniu vírusu, na ktorý pôjde 100 miliónov dolárov. Minulý týždeň to oznámila generálna riaditeľka WHO, ktorá sa v guinejskom hlavnom meste Conakry stretla s lídrami západoafrických krajín. Súčasťou plánu bude najmä prevencia, keďže väčšina nakazených napriek liečbe zomiera. WHO chce zaviesť prísne kontrolné opatrenia v postihnutých krajinách aj na hraniciach. Situáciu ešte zhoršuje rastúca cena produktov osobnej hygieny, napríklad výrobkov na dezinfekciu rúk.
.mg

Ani počas 72-hodinového prímeria, ktoré bolo minulý týždeň dohodnuté medzi Izraelom a Hamasom nenastal úplný pokoj. Z Gazy boli vypálené strely na kibuc Kerem Šalom, z Izraela vzápätí prišla odvetná paľba.
Meryam Ibrahim, sudánska kresťanka, ktorú odsúdili pre vieru na smrť, ale po celosvetovej kampani ju oslobodili, priletela s rodinou do USA. Jej manžel má juhosudánske aj americké občianstvo a plánujú sa usadiť v New Hampshire.
Argentína vyhlásila bankrot, keď sa jej nepodarilo dohodnúť s vlastníkmi štátnych dlhopisov o reštrukturalizovaní dlhu. Argentínsky štát zbankrotoval aj pred 12 rokmi.
Nové sankcie EÚ proti Rusku sa zamerali proti najväčším ruským bankám Sberbank a VTB. Obmedzili im prístup na kapitálové trhy v Únii. Platí embargo na dovoz a vývoz zbraní zo zoznamu, ktorý vypracovala EÚ, a tiež vývoz produktov a technológií s vojenským i civilným využitím. Keďže sankcie sa týkajú nových kontraktov, zmluvu o vojenských lodiach Mistral, ktorú má Francúzsko uzavretú s Ruskom, nezasiahnu.

Osobnosť : Sheik Umar Khan/
Uznávaný lekár, ktorý zasvätil život liečeniu nakazených vírusom ebola, podľahol v Sierra Leone tejto chorobe. Ešte predtým, ako mu nákazu diagnostikovali, povedal, že sa bojí o život, no neprestane liečiť. V Libérii boli zároveň hospitalizovaní dvaja americkí zdravotníci s diagnózou ebola.

Antiosobnosť : Bülent Arinc/
Vicepremiér Turecka si vyslúžil výsmech. Vyhlásil, že mravy v krajine upadajú, a na mušku si vzal osobitne ženy, ktoré „by mali vedieť, čo je slušné a čo nie“. Dodal, že „žena sa nemá nahlas smiať pred svetom“ a radšej má „skloniť hlavu a odvrátiť zrak,“ keď jej niekto pozrie do tváre.

Citát/
Pervin Buldan, turecká politička: „Odteraz budeme na Arincove vyhlásenia reagovať iba smiechom.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite