Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Tretia fáza sankcií
Aký dopad na Slovensko budú mať nové sankcie proti Ruskej federácii, na ktorých sa dohodli EÚ a USA? Sankcie sa týkajú zákazu nákupu dlhopisov ruských štátnych bánk, zákazu vývozu technológií na modernizáciu ťažby ropy a zákazu vývozu vojenského materiálu. Rusko hneď reagovalo zákazom dovozu poľského ovocia a zeleniny a pohrozilo zdražením ropy a zemného plynu. Slovensko je od Ruska závislé predovšetkým pri dovoze surovín či v oblasti náhradných dielcov pre vojenskú techniku. Moskva je však finančne závislá od príjmov za energonosiče. Prípadná ruská odveta by sa mohla týkať obmedzenia exportov z európskych krajín vrátane Slovenska. Polovicu hodnoty slovenského vývozu do Ruska tvoria autá. Žilinská Kia tam exportuje asi 20 percent svojej výroby. Odvetnými opatreniami by však mohli utrpieť aj slovenské podniky, ktoré do Ruska vyvážajú strojársku techniku či spotrebnú elektroniku. Slovensko by mohlo byť postihnuté sankciami aj cez obmedzenia západoeurópskych firiem, ktoré exportujú do Ruska koncové produkty a slovenské firmy slúžia ako ich dodávatelia.
.lk

Špecializovaný súd uzavrel kauzu korupcie, do ktorej mal byť zapletený prokurátor, sudca i župný poslanec Smeru. Súd obžalovaných oslobodil pre nedostatok dôkazov. Chýbal dôkaz o preberaní peňazí za prepustenie muža obvineného z podvodu.
Váhostav Juraja Širokého bude pokračovať v obnove Bratislavského hradu. Firma prešla cez elektronickú aukciu a bude obnovovať zimnú jazdiareň, barokovú záhradu a stavať podzemné garáže, to všetko za 26 miliónov eur.
Gymnázium na Poštovej v Košiciach, Obchodná akadémia v Trnave a Základná škola SSV na Skuteckého v Banskej Bystrici – to sú tri najlepšie slovenské školy podľa rebríčka INEKO.
Vláda odsúhlasila prvú časť finančnej pomoci po živelnej pohrome vo Vrátnej doline. Z celkových 3,06 milióna eur získal Žilinský samosprávny kraj 1,8 milióna a obec Terchová 1,26 milióna eur.
Začala sa výstavba takmer 900 metrov dlhého tunela Poľana, ktorý bude súčasťou 12-kilometrového úseku diaľnice D3 Svrčinovec–Skalité. Dokončiť by ho mali v októbri 2016.

Osobnosť: Jana Dubovcová/
Ombudsmanka sa stretne s ministrom školstva Pellegrinim kvôli hladujúcim deťom v polepšovniach, teda téme, na ktorú pred časom upozornila. Finančný limit na stravu pre deti v polepšovniach je 3 eurá na deň. Ombudsmanka vyzvala ministerstvo, aby tento limit zvýšilo.

Antiosobnosť: József Berényi/
Predseda SMK na otázku, čo si myslí o Orbánových slovách, že v Maďarsku buduje neliberálny štát podľa vzoru Ruska, Turecka či Číny, reagoval alibisticky, že tieto vyjadrenia nebude komentovať. Predseda Mostu Béla Bugár povedal, že s Orbánovým prejavom nesúhlasí.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite