Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Druhého augusta oslavujú františkáni sviatok Porciunkuly. Voľný preklad z taliančiny je čiastočka zeme. Na tejto čiastočke zeme stojí už približne 900 rokov malý, no zázračný kostol Panny Márie Anjelskej. Tu našli útočisko prví františkánski bratia, tu sa udiali všetky kľúčové okamihy františkánskeho hnutia, keď ešte nikto netušil, že raz nad tým kostolíkom vyrastie ozrutná bazilika a tým vznikne kostol v kostole. Pre tento kostolík František zázračne vybavil odpustky, aké mali dovtedy len tri baziliky sveta. Sem ušla skoro ráno na Kvetnú nedeľu aj Klára, ktorá potom založila Klarisky a stala sa svätou. A tu našla Františka aj sestra smrť.

Toto miesto sa teda stalo akoby večným vrúcnym prameňom, kde mohli všetci bratia zakúsiť, že iba čistou cestou sa dá ísť životom. František nechcel nikdy nič vlastniť, ale o tomto kostolíku bratom prikázal, aby sa z neho nikdy nedali vytlačiť. A keby ich niekto vyhodil jednou stranou, druhou sa majú vrátiť. Tu si bratia túžili zavrieť dušu aj ústa pre každý márny ľudský súd.
Myslím, že v podvedomí všetci snívame o takomto kúsku františkánskej zeme. Presvedčila ma o tom nedávno istá pani, ktorá mi povedala: „Páter, šesť rokov som sa dokázala spovedať iba z toho, že vynášam jedlo z kuchyne, kde pracujem. Zľahčovala som si to odôvodnením, že by sa aj tak vyhodilo. Až dnes som ochotná s čistým úmyslom priznať, že som si vždy k tomu pribalila aj celé maslo, ktoré by sa isto použilo inak.“ Keď to dopovedala, plakala. Ale potom odchádzala zo spovednice zázračne naradostená.
Poviete si: Čo na takom detaile záleží? Práveže na detailoch záleží! Lebo v živote sa dá ísť iba čistou cestou. Alebo si zober niečo, čo ti nepatrí a zaplatíš za to dvakrát. Nejde o maslo ani o trest Boží, ale o daň za to, že schádzaš z cesty, ktorou jedinou máš ísť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite