Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA PODNECOVAŤ: Senzorické hračky a pomôcky
Počas rozhovoru do rubriky Sedem cností a nerestí s našou spolupracovníčkou Ľubou Heinzlovou sme sa s fotografom mali možnosť pohrať s niektorými hračkami, ktoré sa dajú získať cez jej internetový obchod sensa-shop.sk. Sú také úžasné a nápadité, že ich môžeme vrelo odporúčať nielen deťom a postihnutým ľuďom, ale všetkým, čo sa chcú hrať so super vecami, ktoré podnecujú všetky zmysly. Vizuálne nás zaujala diamantová guľa (s ňou je Ľuba Heinzlová odfotená), ktorá nádherne láme svetlo, aj podobná priesvitná guľa, naplnená farebnými konfetami, ktorá pri otáčaní pripomína snehovú búrku s farebnými vločkami. Efekty motivujú deti i dospelých guľou pohybovať, otáčať alebo ju hádzať. Na stránke obchodu sme našli veľa ďalších prekvapení, napríklad kinetický piesok, ktorý nikdy nevysychá, nelepí sa na ruky, je hygienický a netoxický.

TREBA SI ZAPISOVAŤ: Dni plné šťastia a lásky
Ľudia majú tendenciu pamätať si len zlé zážitky a rýchlo zabúdať na dni, keď sa možno nič výnimočné nestalo, ale boli len obyčajne spokojní a šťastní. Aby sme dokázali posúdiť, či sme prežili rok dobrý, alebo naozaj zlý a je načase niečo v živote zmeniť, môžeme si viesť kalendár, ktorý vymyslela španielska dizajnérka Raquel Catalan. Volá sa How was your day a obsahuje 365 koliesok, na ktoré každý deň fixkou dokreslíme smajlíka, alebo emotikon s iným výrazom tváre. Druhý kalendár sa volá Love life, day by day a na ňom namiesto koliesok vypĺňame srdiečka podľa toho, akí milovaní sme sa cítili. Zíde sa všetkým, ktorí uvažujú o rozvode, možno budú sami prekvapení, že tých zlých dní v roku nie je až toľko. Odporúča desať z desiatich terapeutov.  

TREBA BEHAŤ: Orientačne a aj v noci
Centrom najobľúbenejšieho a najväčšieho podujatia v orientačnom behu u nás – Pohára Slovenského krasu – bude od štvrtka do nedele Krásnohorská Dlhá Lúka na Gemeri. Prvé dve etapy sa uskutočnia na Plešiveckej planine, tretia a štvrtá na náprotivnej Silickej planine. Okrem tradičných etáp pribudla aj novinka v podobe nočných pretekov. Organizátori predpokladajú, že pekné a zaujímavé terény prilákajú na štart 600 až 700 pretekárov z celej Európy v kategóriách od detí až po zrelých veteránov. Okrem dopredu prihlásených pretekárov bude priamo na podujatí možnosť prihlásenia sa na nenáročné trate pre tých, ktorí si chcú vyskúšať zaujímavosť orientačného behu. Ak nie ste práve orientačný typ, ale nadchla vás myšlienka behu v noci, potom máte možnosť v sobotu skúsiť Premiérový ročník nočného behu na Donovaloch. Štart je o 20.00 hod., trať v krásnom horskom prostredí meria 6,3 km.

TREBA STANOVAŤ: Galerijná stanovačka s kurátormi a umelcami
Výstava Dve krajiny v SNG sa stala inšpiráciou pre sprievodný program Stanovačka v lesoparku pri kaštieli v Strážkach. Ide o takmer 3-dňový výlet do prírodnej aj mestskej krajiny, s programom pri kaštieli  aj v  blízkom Kežmarku a v Spišskej Belej. Spoznáte Mednyánszkeho tvorbu, miesta, kam rád chodieval. Sprevádzať vás budú okrem iných aj kurátorka Katarína Beňová a súčasní umelci Juro Gábor a Jano Viazanička. Jeden predstaví svoj sochársky pohľad na krajinu, druhý ju mapuje fotograficky. Začína sa v piatok o štvrtej Stopovaním Mednyánskeho, v sobotu výlet po krajine zavŕši letné kino a grilovačka, končí sa v nedeľu poobede piknikom. Celý špás stojí 25 eur (študenti 20), kapacita je obmedzená, treba si miesto rezervovať. Viac info na sng.sk.
http://www.sng.sk/sk/uvod/sprievodne-programy/verejnost/sng-stanovacka

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Novohollywoodska odpoveď na antonioniho
Rozhovor (The Conversation, 1974) je americká „novohollywoodska“ odpoveď na Antonioniho Zväčšeninu, akurát tu ústredným zmyslom odhaľovania tajomstva skrytého za obyčajnosťou nie je zrak, ale sluch. Harry Caul, hlavný hrdina Rozhovoru, je bezpečnostný expert a profesionálny paranoik, ktorého zamestnanie doviedlo do dobrovoľného sociálneho vyhnanstva. Harry, dokonale stvárnený Gene Hackmanom, sa živí odpočúvaním a je v tom taký dobrý, až sa sám dostane do víru udalostí, nad ktorými nemá žiadnu kontrolu. V prvom pláne je to špičkový žánrový film, čistokrvný triler, v druhom strhujúca psychologická dráma a stále aktuálny portrét sveta, v ktorom súkromie prestáva existovať. Film napísal a režíroval Francis Ford Coppola bezprostredne po tom, ako nakrútil prvého Krstného otca, a hneď sa mu podarilo prekonať samého seba. Utorok, 29. júla, Dvojka, 21.00. .Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite