Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na skúšku

.yoani Sánchez .časopis .klub

Eugenia prišla o prácu. Tridsať rokov pracovala na ministerstve dopravy. Si voľná, povedali jej nadriadení. Ako náhradu jej ponúkli prácu na stavbe. Lenže to nie je nič pre ňu. Rozhodla sa preto skúsiť šťastie medzi súkromníkmi. Možností nemala veľa. Nehovorí cudzou rečou, počítača sa ešte nedotkla a v porovnaní s mladými „nevyzerá dobre“.

Priateľka ju zapísala do digitálnej žiadosti o prácu. „Neprijímame ľudí so zubnými protézami,“ dozvedela sa na prvom pohovore. Mala byť upratovačkou v byte prenajatom cudzincom. Majiteľ bytu chcel „čistotnú ženu, ktorá veľa nerozpráva, nefajčí a má dosť sily.“ Našiel si niekoho iného a Eugénia sa rozhodla do seba zainvestovať. Nafarbila si vlasy, kúpila nové topánky a obišla pár reštaurácií v Havane. Všade počula to isté. Máte vyše päťdesiat, čašníčku robiť nemôžete a v kuchyni už máme plno. Eugenia si všimla, že v súkromných podnikoch sú zamestnané samé štíhle dievčatá s bujným poprsím.
„Si z Havany, však?“ spýtali sa jej v práčovni. Eugenia prežila v Havane celý život, ale narodila sa v Holguine. „To nepôjde. Chceme len ľudí z Havany, aby sme nemali problém s ich príbuznými.“
Sused jej navrhol, že by sa mohla starať o staršieho muža, ktorý potrebuje opateru. Bol to dôstojník na vozíčku, ktorý sa ledva dokázal hýbať. „Nemôžete pred ním povedať zlé slovo na Revolúciu,“ varovali ju. Bolo ho treba nakŕmiť, prezliekať a čítať mu z novín Granma. Eugenia ani túto prácu nakoniec nedostala.
Niekoľko dní sa starala o malé dieťa, ale po týždni prišla aj o to. „Neviete spievať a nepoznáte detské hry, môj syn sa s vami nudí,“ povedala jej mamička dieťaťa. Eugenia vie lepiť známky na listy, vypĺňať tlačivá a sedieť na poradách. Nič z toho však na trhu práce nikto nechce. Včera sa dozvedela, že v jednej reštaurácii hľadajú niekoho na drhnutie podláh a špinavého riadu. „Nemôžete opustiť kuchyňu, aby vás nevideli zákazníci,“ povedal jej majiteľ. „Nechám si vás na skúšku.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite