Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pohľad Petra Zajaca

.peter Zajac .časopis .klub

Obrázok č. 140: Ríšsky snem v Norimbergu 1933. Totenehrung. V popredí stojí v meravom postoji člen jednotky SS so štandardou SS v ruke. V pozadí obrovská pláň, na nej stopäťdesiattisícová masa vojakov. V špalieri kráča Adolf Hitler s Ernstom Röhmom, vzadu vejú na stožiaroch tri obrovské zástavy SS. O rok už Röhm vedľa Hitlera kráčať nebude, Hitler elitu nacistických úderných jednotiek SA vykántri.

Oslavný film Leni Reifenstahl pôjde do trezoru, ale tí vojaci sa budú naďalej pripravovať na boj a na vojnu. Jej hnilobný pach už nehybne visí nad pláňou. Takéto fotografie, pohľadnice, filmy z nacistických ríšskych snemov a iných osláv germánskeho bojového ducha sa nám už vryli do pamäti. Stelesňujú nacistický režim, jeho agresivitu, násilie, milióny obetí koncentračných táborov, holokaustu, vraždenia a zabíjania druhej svetovej vojny.
Ľuboš Bláha je exmetalista, neomarxista, bývalý medzinárodný tajomník Komunistickej strany Slovenska, ktorá sa ako jediná parlamentná strana postavila proti vstupu Slovenskej republiky do NATO, vedecký pracovník Slovenskej akadémie vied. Ale to všetko by nás nemuselo zaujímať, dalo by sa povedať, že je to jeho vec a vec jeho zamestnávateľov. Lenže Ľuboš Bláha je poslancom strany SMER a najmä predsedom výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti. Výbor Národnej rady pre európske záležitosti a jeho predseda reprezentujú parlament a Slovenskú republiku. A tá je členom Európskej únie a NATO. Názor predsedu výboru nie je a nemôže byť v nijakom prípade jeho osobnou vecou – vyjadruje postoj celého výboru, ale aj parlamentu a Slovenskej republiky.
Ešte raz zdôrazňujem, aby to bolo jasné –vyjadrenia Ľuboša Bláhu nie sú a z povahy veci nemôžu byť výrokmi súkromnej osoby. Ani na blogu. Práve tam tomuto človeku pripomenul Ríšsky snem a Totenehrung 1933 Pohodu. Pre istotu ešte raz – poslanec a predseda výboru Bláha prirovnal najznámejší hudobný festival rockovej hudby na Slovensku k nacistickému ríšskemu snemu. To je nehoráznosť aj na slovenské pomery. Ľubošovi Bláhovi to však nestačilo. K zástavám a štandardám SS na Ríšskom sneme nacistov v Norimbergu 1933 pripodobnil ukrajinské vlajky na Pohode. Ukrajina bojuje neuveriteľný zápas o svoju suverenitu, integritu a štátnosť. Chce žiť slobodne, zblížiť sa s Európskou úniou, na čo má sväté právo. To znamená aj zblíženie so Slovenskou republikou a menovite aj s Ľubošom Bláhom ako predsedom výboru pre európske záležitosti (lebo Ukrajina je európskou záležitosťou). Bláhova veta o Ukrajine ako štáte „ktorý kántri v občianskej vojne vlastných občanov” nie je vzhľadom na všetkých mŕtvych, rozsiatych po ukrajinských poliach, či sú to pasažieri zostreleného lietadla, vojaci, alebo civilisti len nehoráznosťou, ale priamo škandálom. Naše médiá spravili síce z Bláhu anekdotu na slovensky nezáväzný spôsob, ale tým škandál neprestal byť škandálom. Poslanec Bláha si kope politický hrob.Taká je pravda, aj keď to Bláha zrejme ešte netuší a možno má dokonca v tejto chvíli pocit triumfu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite