Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spurná: Nie sme sekta, ale ľudia plní lásky

.marek Vagovič .časopis .spoločnosť

Keby sme rozhovor po dvadsiatich minútach neukončili, zrejme by hovorila o láske, priateľstve a karme dodnes. „Nikomu neriadim život, ani mi nie je nikto zaviazaný,“ tvrdí Viera Spurná.

.minulý rok ste organizovali stretnutia v Novej Dubnici a v Bratislave. Ako prebiehali a o čo vám ide?
Nie sme žiadna organizácia ani sekta. Ide o stretnutia priateľov, na ktorých sa rozprávame o všetkom možnom. Nie sme proti systému ani náboženstvu – sme ľudia plní lásky, ktorí chcú zmeniť len sami seba.

.koľko stojí účasť na vašom stretnutí?
Nič. Záujemcovia si platia len ubytovanie, stravu a výlety, ktoré organizujeme. Napriek tomu som zrejme najbohatší človek na svete, keďže mám veľa priateľov – a to nielen na Slovensku, ale aj v Anglicku, v USA a podobne. Ide nám hlavne o to, aby sme sa stali dobrými a čestnými ľuďmi, ktorí vnímajú, že existuje niečo medzi nebom a zemou. Keby ľudia vedeli, že existuje reinkarnácia a karma, tak by sa správali inak. My chceme len odčiniť to, čo sme v minulých životoch urobili zle.

.ako získavate stúpencov?  
Nijako. Tí, ktorí k nám chodia, sa ma spýtajú, či môžu priviesť aj ďalších ľudí, ktorí sa zaujímajú o lásku, človeka, sny. Nikomu neriadim život, ani mi nie je nikto zaviazaný. Stretávame sa aj na chatách, spoznávame hrady a krásy Slovenska. Na stretnutia chodia učitelia, lekári, právnici aj študenti, ktorí majú viac ako 14 rokov. Skrátka tí, ktorým na sebe záleží.

.inšpirovali ste sa nejakým náboženstvom?
Nie. Som kresťanka – katolíčka, kedysi som chodila aj do kostola. Ľudia sa však často neriadia tým, čo tam počuli: keď robia druhému zle, ubližujú len sami sebe. Dnes chodím do nášho chrámu, ktorý je plný lásky. Moje krédo je – Ži a nechaj žiť. Nerobím žiadnu mágiu ani neliečim. Len sa snažím žiť v láske, prospieva to aj zdraviu. Som bývalá zdravotná sestra, takže viem, o čom hovorím. Ľudia, ktorí k nám chodia, sa vyliečili aj z rakoviny.

.ako dlho už organizujete tieto stretnutia?
Šestnásť rokov.

.koľko ľudí tam chodí?
Už nás je viac ako 70.

.ako často sa stretávate?
Prečo vás to tak podrobne zaujíma?

.pretože vaše správanie vraj pripomína sektu.
Nie, nie, nie.

.je v poriadku, keď vzbudzujete v ľuďoch pocit, že sú vyvolení?
Ja nič také nerobím. Žijem svoj život a ľuďom hovorím to isté – nechoďte v mojich šľapajach, ale každý sám za seba. Keď však kráčame spolu, je nám veselšie. Necítime samotu, naopak: spája nás pocit priateľstva. Chodí medzi nás aj kňaz, pričom mnohí hovoria, že odkedy sa s nami stretávajú, začalo sa im dariť.

.ako sa k vám dostala učiteľka Bibiana Rybárová?
Cez jej spolužiačku huslistku.

.pamätáte sa aj na dcéru Miroslavy Bubákovej, ktorú učila Rybárová na ZUŠ v Ivanke pri Dunaji?
Áno. Martinina matka mi dala odpočúvať telefón, ale ja sa na ňu za to nehnevám. Nemám ani strach, že ma niekto udá – ani vás nepoznám a rozprávam sa s vami otvorene, odpovedám na otázky.

.na základe čoho tvrdíte, že vám dala odpočúvať telefón?
Keď mi jej dcérka Martina volala, v mobile to cvaklo. Myslím, že aj pani Rybárovej odpočúvajú telefón. Odkedy začala mať problémy s Martininou matkou, nechodí ani na naše stretnutia.

.je správne, že tam chodia aj mladí ľudia, ktorí ešte nie sú plnoletí, takže sú ľahko ovplyvniteľní?
Ja nikoho nevolám. Či je to správne alebo nesprávne, nechám na nich. Pokiaľ však ide o Martinu, jej matka by sa mala skôr zamyslieť nad svojím správaním. To dievčatko je totiž veľmi vnímavé. Prečo jej matka nechce, aby chodila k otcovi? Nechcem sa do toho starať, ale prečo nenechá svoju dcéru žiť?

.viete, čo sa v minulosti stalo medzi Martininými rodičmi?
Nie. Povedala mi len to, že sa rozviedli.

.hlavným dôvodom bolo, že jej otec matku fyzicky napádal.
Áno? A ona sa nechala?

.nenechala. Podala naňho trestné oznámenie, bol za to aj odsúdený.
O tom som nevedela.

.ste ešte s Martinou v kontakte?
Nie. Neozvala sa už niekoľko mesiacov, pretože sa bojí. Ja sa však ničoho nebojím, mám čisté svedomie.

.ak nemáte čo skrývať, prečo Rybárová Martinu upozornila, aby vymazávala ich komunikáciu, pretože vás môže všetkých ohroziť?
Neviem, prečo to písala. Ale opakujem: nie sme sekta.

.keď sa dieťa vráti z vášho stretnutia s názormi, že nepatrí do rodiny, že ste karmické sestry a podobne, čo si má o tom myslieť jeho matka?
Odo mňa nikdy nič také nepočula. Žiadne sestry ani bratia. Čo som sprostá, aby som takto rozprávala? Po kom by som sa opičila?  

.polícia vás doteraz nekontaktovala?
Nie. Poznám však viacerých policajtov aj ich manželky. A tiež sa s nimi často rozprávam o živote a podobne. .marek Vagovič

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite