Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Nemečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Chcem písať o neškodnej hlúposti, nie o vražednej – nie o tom, čo sa stane, keď primitívom zveríte protilietadlový systém BUK. Začnem letnou témou. Ale nakoniec dôjde aj na Západ a Východ. Skôr než Putinovo Lockerbie zrušilo letnú sezónu, žartovali české médiá na účet poslanca Stanislava Humla. Pán Huml je dopravný policajt, bývalý člen KSČ a potom iných strán, ktorý hrá veľmi potrebnú úlohu parlamentného hlupáka: ak nie je v lete o čom písať, stačí nastaviť mikrofón, a on už niečo capne. (Títo ľudia sú cenní – aj priemerní voliči si vďaka nim môžu pripadať bystrí.)

Takto 10. júla vyhlásil v rádiu, že by čerstvá wimbledonská víťazka Petra Kvitová mala prísť o české občianstvo, pretože od vlaňajška platí dane v Monaku. Schytal to odvšadiaľ, médiá aj politici Kvitovú milujú, preto sa pokúsil o dementi a spackal to ešte viac... Potom prišlo to lietadlo.
Isteže, odobratie občianstva nie je možné, česko-slovenská federálna Listina základných práv a slobôd to nedovoľuje práve pre zvrhlosť komunistickej praxe. Ale subtílnejšia otázka znie, či Petra Kvitová urobila dobre. Asi veľmi nepremýšľala, možno poslúchla svojho manažéra alebo účtovníka, veď v Monaku sídli kvôli daniam aj Novak Djokovič, Viktoria Azarenková či Tomáš Berdych. V Česku jej strhnú 15 %, v Monaku nula, tak je to jasné, nie? (Zdaňuje tam príjmy z marketingu; wimbledonskú prémiu – dva milióny eur – jej zdanili v Anglicku.) Lenže do Monaka sa prefíkane sťahujú najmä tí z Východu. Federer platí dane vo Švajčiarsku, Nadal v Španielsku, Williamsová v USA. Petra Kvitová rada hovorí o detstve a tenisovej drine v rodnom Fulneku. Napadlo jej, že by to mohla svojej obci aj niečím vrátiť? Ak necíti daňovú solidaritu so štátom, prečo nie s domovom?
Tá lojalita je totiž obojstranná. Keď ide do tuhého, západnému štátu na jeho občanoch záleží; Monako ani východné cárstvo sa vás nezastane.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite