Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odpadlíčka?

.časopis .politika

Keď 27-ročnú Sudánku, vydatú za amerického občana, pred súdom obvinili jednak z cudzoložstva a jednak zo zavrhnutia islamskej viery, dostala tri dni na to, aby odmietla manžela aj kresťanstvo. Neurobila to – a odsúdili ju na smrť obesením.

Tak v praxi vyzerá islamské právo šaríja, ktorým sa od osemdesiatych rokov 20. storočia riadi život v Sudáne. Meryam Ibrahim bola na základe šaríje odsúdená v čase, keď sa starala o malého syna a bola krátko pred pôrodom dcérky. Tehotenstvo a materstvo ako poľahčujúca okolnosť nepomohli – len v tom, že šaríja jej umožnila dvojročný odklad, aby mohla v súlade s islamom dojčiť novorodené dieťa. To, že humánnosť tohto zákona je len zdanlivá, sa v plnom svetle ukázalo, keď vyšli najavo podmienky, v akých musela Meryam Ibrahim vo väzení priviesť na svet svoju dcéru.
Rodila spútaná, s nohami v reťaziach. Podľa lekárov, ktorí neskôr vyšetrovali jej novorodenú dcérku, má dievčatko s veľkou pravdepodobnosťou po takomto neľudskom zaobchádzaní trvalé následky. „Nie je jasné, či moja dcérka vôbec bude chodiť,“ povedala Meryam Ibrahim.

.obeť byrokracie aj šaríe
Pre sudcu v Chartúme bol prípad mladej ženy úplne jasný. Šaríja stanovuje, že ak moslimka prijme kresťanskú vieru, je odpadlíčkou a zaslúži si smrť. Ak sa moslimka vydá za kresťana, jej manželstvo je neplatné, a teda cudzoloží. Za cudzoložstvo vymeral súd Meryam sto úderov.
Tento šokujúci rozsudok rozbúril verejnú mienku a vyvolal protesty dokonca aj v samotnom Sudáne, kde žije väčšina moslimov. Ešte počas pojednávania prebiehali pred súdnou budovou demonštrácie – niekoľko desiatok ľudí volalo po oslobodení Meryam, o niečo menej ich volalo po jej odsúdení. Najviac pobúrených reakcií prišlo zo zahraničia. Ozvala sa Amnesty International, zahraničné veľvyslanectvá, osobitne to americké (pretože manžel odsúdenej ženy má juhosudánske aj americké občianstvo). „Cudzoložstvo a odpadnutie od viery by vôbec nemali byť považované za zločiny,“ povedala Manar Idriss, ktorá pre Amnesty International pokrýva oblasť Sudánu.
V prípade Meryam bolo pritom od začiatku jasné, že samo obvinenie potreboval niekto vykonštruovať. Meryam sa narodila ako dieťa kresťanky a moslima, a keď otec rodinu opustil, jej matka ju vychovala vo svojej viere – ortodoxnom (pravoslávnom) kresťanstve. Bolo logické, že v dospelosti si Meryam vyberie za manžela kresťana. Vydala sa za Daniela Waniho, ktorý sa v roku 1998 aj s bratom vysťahoval do USA. Daniel Wani je od roku 2005 držiteľom amerického občianstva a Meryam po sobáši požiadala o to, aby sa s ním mohla prisťahovať do USA.
Žiaľ, proces vybavovania víz sa ukázal príliš dlhý. Kým sa úradníci na americkej ambasáde vymotali z bludiska byrokracie (Daniel Wani uviedol, že dokonca žiadali o DNA testy, aby sa potvrdilo, že prvý syn Martin Wani, ktorého Meryam v manželstve porodila, je skutočne jeho), úrady v Sudáne zasiahli rýchlo a brutálne. Príbuzní Meryam – tí z otcovej strany – totiž oznámili súdu, že svojím sobášom poškvrnila česť rodiny. V ich očiach bola Meryam odpadlíčkou a cudzoložnicou.
Obhajoba pred súdom vzniesla argument, že Meryam v skutočnosti moslimkou nikdy nebola, nemohla teda od islamu vôbec odpadnúť. Lenže šaríja považuje za moslima každé dieťa, ktoré splodí moslimský otec. A kým liberálnejší islamskí teológovia argumentujú, že odpadlíctvo nie je zločinom, tvrdé jadro opakuje, že je, a cituje na podporu tohto stanoviska Korán: „Nie je povolené preliať krv moslima, s výnimkou troch prípadov: Život za život; manželská nevera; a človek, ktorý zavrhne svoje náboženstvo a opustí svoje spoločenstvo.“

.na palube talianskeho špeciálu
Meryam si teda po rozsudku odtrpela niekoľko mesiacov vo väzení. Mala so sebou svojho dvojročného syna Martina, ten však špinavé, drsné prostredie znášal veľmi ťažko. Porodila dcérku v hrozných podmienkach. A za múrmi väznice medzitým prebiehal boj o jej oslobodenie.
Po intenzívnej kampani zo zahraničia Meryam napokon prepustili – s podmienkou, že neopustí krajinu. Juhosudánska aj americká ambasáda jej vydali platné cestovné doklady, keď sa však pokúsila vycestovať, bola zatknutá a ako dôvod sa svet dozvedel, že mala falšované dokumenty. Pritom bolo skutočne nepravdepodobné, že by sa pokúsila dostať do USA s falošnými dokladmi. Bola to len ďalšia svojvôľa sudánskych úradov.
Kampaň pokračovala s novou silou a minulý týždeň priniesla lepší výsledok. Podarilo sa dosiahnuť, že Meryam s manželom a deťmi napokon mohla opustiť hranice Sudánu. Odletela na palube talianskeho vládneho špeciálu a sprevádzal ju Lapo Pistelli, taliansky viceminister zahraničných vecí. Daniel, Meryam, Martin a Maya, ktorá sa narodila vo väzení, azda majú šancu, aby sa z prežitých hrôz spamätali. A svet dostal šancu, aby silnejšie zatlačil na režimy, ktoré takýmto brutálnym spôsobom potláčajú základné ľudské práva.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite