Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Koniec v nedohľadne Ofenzíva Izraela voči Gaze pokračovala minulý týždeň. V piatok médiá priniesli správu o tom, že v Gaze je už osemsto obetí, väčšinou civilistov. Čoraz častejšie sa hovorilo o prímerí, hnutie Hamas, ktoré v Gaze vládne, však zdôrazňovalo, že nijaké prímerie neprijme, ak nebudú splnené jeho podmienky.

K podmienkam patrí prepustenie palestínskych väzňov a otvorenie hraničných priechodov. Hamas chce otvoriť najmä priechod Rafah, ktorý je na hraniciach s Egyptom. Za súčasnej situácie nie je však veľmi pravdepodobné, že by sa Rafah otvoril, najmä keď v Egypte už nevládne Moslimské bratstvo, ktoré má s Hamasom priateľské vzťahy. Izrael je od začiatku ofenzívy jednotný, proti ozbrojenému zásahu sa ozýva prakticky len krajná ľavica. Atmosféru totiž vyostrili rakety, ktoré militantné krídlo Hamasu pálilo na Izrael s čoraz vyššou intenzitou ešte pred začiatkom ofenzívy. Potom prišla vražda troch izraelských chlapcov, ktorú Hamas schválil.
.mg

Rozpad ukrajinskej vlády bol logickým krokom, ktorý smeruje k čo najrýchlejšiemu usporiadaniu predčasných volieb. Z koalície minulý týždeň odišla Klyčkova strana Udar aj Tjahnybokova Sloboda. Keďže nový kabinet sa zrejme sformovať nepodarí, prezident Porošenko vyhlási predčasné voľby.
Zoznam osôb, proti ktorým EÚ zavádza sankcie, sa rozšíril o ďalších jednotlivcov, firmy a inštitúcie z Ruska aj z východnej Ukrajiny. Rozhodli o tom veľvyslanci EÚ. Je to reakcia na zostrelenie civilného malajzijského lietadla nad východoukrajinským územím.
Britská ekonomika zaznamenala v druhom štvrťroku rast o 0,8 percenta. Podľa oficiálnych údajov sa vrátila na úroveň spred krízy, ktorá sa začala v roku 2008.
Džihádisti z organizácie ISIS zrovnali v irackom Mosúle so zemou tzv. Nabi Yunus, mešitu, kde bol údajne pochovaný prorok Jonáš. ISIS ničí na svojom obsadenom území moslimské aj kresťanské pamiatky, ktoré považuje za urážku Koránu.

Osobnosť: Meryam Ibrahim/
Sudánska kresťanka, pre vieru odsúdená na smrť obesením, mohla po silnej medzinárodnej kampani za svoje oslobodenie konečne opustiť krajinu. Odletela s rodinou talianskym vládnym špeciálom. Vo Vatikáne ju prijal a požehnal pápež. Jej príbeh prinášame na strane 21.

Antiosobnosť: François Hollande/
Francúzsko je zatiaľ odhodlané dodať v októbri hotovú bojovú loď, ktorú si objednalo Rusko, aj napriek tomu, že po zostrelení civilného lietadla malajzijských aerolínií sa verejná mienka v Európe obracia proti tejto dohode. Prezident François Hollande riskuje medzinárodnú povesť svojej krajiny.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite