Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA ZAPLÁTAŤ: Expresná oprava defektov
Odstraňovanie defektov na akomkoľvek bicykli už nemôže byť jednoduchšie a rýchlejšie. Netreba odmontúvať koleso, odstraňovať pneumatiky, hľadať defekt pod vodou a zložito lepiť záplaty. S malým šikovným nástrojom Patchnride sa pri oprave defektu ani len nezašpiníte. Vyzerá to ako hrubšie pero s hrotom, vnútri ktorého je kazeta so záplatami. Stačí  nájsť dierku – na čo slúži špeciálny detekčný pásik, vybrať z dierky prípadné klince či iných pôvodcov defektu, do dierky zasunúť hrot Patchnridu, zatlačiť, vytiahnuť hrot, dofúkať pneumatiku a je to. Nemalo by to zabrať viac ako 60 sekúnd. Nástroj v podstate vloží záplatu zvnútra a pri dofúkaní záplata priľne. Patchnride sa dá objednať na rovnomennej stránke za 25 dolárov. Američania zaplatia za poštovné ďalších päť dolárov, žiaľ, posielanie do Európy je zatiaľ takmer rovnako drahé  ako samotný nástroj.  

TREBA SA VOZIŤ: Stopovanie cez mobilnú aplikáciu
Bratislavčania, Zvolenčania a Banskobystričania si už pomaly zvykli na pohodlnú mobilnú aplikáciu Hopin, cez ktorú si môžu objednať najbližší a najobľúbenejší taxík bez zdĺhavých rozhovorov a dohadovania sa s dispečingom. Aplikácia v tomto roku dokonca vyhrala súťaž AppsRulezz 2014. Používateľ vidí na mape všetky dostupné taxíky vo svojom okolí a klikne si na ten, ktorý mu najviac vyhovuje. Ešte ďalej v pohodlí pre užívateľa ide aplikácia, ktorú teraz používajú žúrujúci Parížania. Aplikácia Heetch funguje len v noci, keď nechodí metro a je najväčší problém zohnať taxík. Ide v podstate o akési stopovanie a spoločné zdieľanie áut zapojených v systéme (v súčasnosti je ich okolo 200), vodičovi stačí mať len auto a vodičák. Pasažier platí aplikáciou odporúčanú cenu jazdy ako čiastkový príspevok, ktorý je o 30 % lacnejší oproti cene taxíka.

TREBA OSLAVOVAŤ: Cisárska vizitácia baníkov
Banská Bystrica bola v 16. a 17. storočí strediskom jednej z najväčších mediarskych manufaktúr v strednej Európe, ktorá odštartovala rozkvet tohto teritória. Jeho význam dokazuje aj fakt, že pred dvestopäťdesiatimi rokmi sa na vizitáciu stredoslovenských baníckych miest vybrali synovia Márie Terézie Jozef II. a Leopold II. Pripomenutím tejto významnej udalosti z roku 1764 bude dobová rekonštrukcia v Banskej Bystrici, kde si v sobotu poobede môžete prísť posedieť a večer i zatancovať pri živej hudbe na Námestie SNP vyzdobené na motívy vtedajšej slávnosti kvetín. V rámci sprievodného programu sú pripravené rôzne banícke hry a súťaže a večer pri Barbakane Banícky šachtág  čiže zábava baníckych študentov. Penzión Klopačka Špania Dolina a Banícke Bratstvo Herrengrund v ten istý deň organizujú  aj 1. ročník Baníckeho bálu. Banícka uniforma vítaná!

NETREBA SEDIEŤ DOMA: Prázdniny v múzeu
Etnografické múzeum v Martine, ktoré sa v rámci SNM špecializuje na záchranu, výskum, dokumentáciu a prezentáciu ľudovej kultúry na Slovensku, v lete neoddychuje. A návštevníkov vyzýva, aby tiež nesedeli doma, ale prišli vždy v stredu od 10.00 do 16.00 hod. do múzea na tvorivé dielne pre malých i veľkých, šikovných i začiatočníkov. V príjemnom chládku kamennej budovy Etnografického múzea, ktorá bola postavená v roku 1933 vďaka celonárodnej korunovej zbierke, si budete môcť postupne vyskúšať techniku maľovania na skle, háčkovania a štrikovania alebo výrobu ozdôb z drôtu. Túto a tiež budúcu stredu sa naučíte tkať bez krosien. Ak sa chcete dozvedieť viac o spracovaní ľanu a ovčej vlny, o ľudovom odeve a jeho mieste v tradičnej kultúre, potom sa v nedeľu vyberte do Múzea slovenskej dediny na podujatie Ľanová nedeľa.

TREBA POZERAŤ V TELKE: Nepríjemný portrét druhového barbarstva
Anjeli slnka (Anjos do Sol, 2006) by sa pokojne mohli volať Odvrátená strana Brazílie a nikto by nemohol povedať ani mäkké f. Ústrednou témou filmu je totiž nútená detská prostitúcia, ktorú autori predstavujú síce ako veľmi akútny a závažný problém súčasnej Brazílie, avšak zároveň problém, s ktorým vlastne nikto nemá chuť nič urobiť. Veľmi nepríjemný, nedivácky film ukazuje, čo by sme najradšej nevideli. Zlých ľudí, robiacich zlé veci? Ťažko povedať, skôr ide o portrét akéhosi druhového barbarstva, ktoré redukuje iných ľudí na tovar. Film nakrútil renomovaný brazílsky režisér Rudy Lagemann, formu totálne podriadil obsahu, čo v konečnom dôsledku nefunguje najlepšie. Vzhľadom na tému  Anjeli nie sú dostatočne dobre urobeným filmom. Ten pocit bezmocnosti je totiž strašný.  Piatok, 25. júla, Dvojka, 22.00. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite