Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Spišiak: Mafia ma chcela uniesť aj zabiť

.marek Vagovič .časopis .politika

Päťkrát ho chceli zabiť, plánovali aj jeho únos. Mafia ho chcela zdiskreditovať aj cez brata, jeho synov chceli dolámať. Napriek tomu počas diskusie .týždňa na festivale Pohoda priznal, že je ochotný sa vrátiť. Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

.po voľbách v roku 2012 ste sa vrátili do Slovnaftu. Chýba vám práca v polícii?
Práca v polícii mi nechýba. Chýba mi však napätie, stres a možnosť ovplyvniť niektoré veci, ktoré idú zlým smerom.

.pred niekoľkými týždňami skončil vo väzení významný mafián Piťo. Jeho zločinecká skupina bola rozložená v čase, keď ste boli policajným prezidentom. Ako dlho ste na tomto prípade pracovali?
Dôkazy sme zbierali možno pol roka.

.ako ste zabezpečili, aby neunikli informácie?
Tak, že o tom vedelo len niekoľko ľudí.

.koľko?
Najskôr sme o tom vedeli štyria, potom šiesti. Napokon sa na tom podieľalo 150 ľudí.

.150 ľudí robilo na jednom mafiánovi?
To už bola samotná zatýkacia akcia, počas ktorej sme zadržali vyše dvadsať ľudí. Tú sme pripravovali možno týždeň.

.piťova priateľka sa po záťahu bulváru sťažovala, že ste to urobili veľmi necitlivo, keďže v dome spali aj malé deti. Ako tá akcia prebehla?
Urobili sme to maximálne korektne a ohľaduplne aj voči deťom, o ktorých sme presne vedeli, kde sú. Zároveň to však bolo dostatočne tvrdé voči Piťovi, aby sa nám ho podarilo zadržať. Keď totiž zistil, že sa niečo deje, chcel ujsť cez zadný plot. No keďže sme o tom vedeli, pochopil, že nemá šancu. Napokon vyšiel z domu sám, pričom sa tváril ako hrdina.

.čo to znamená?
Páčilo sa mu, že je taký veľký zločinec, že kvôli nemu lietajú vrtuľníky.

.je pravda, že na vás vulgárne nadával?
Áno. Takáto reakcia je dosť bežná. (Smiech.)

.v minulosti ste pracovali aj na pápayovcoch, polícia pod vaším vedením zadržala aj sýkorovcov či jakšíkovcov. Piťo však dostal 18 rokov, čo sa na Slovensku nestáva každý deň. Ako vysoko si ceníte túto akciu?
Samotný záťah proti piťovcom ma nejako neovplyvnil. Ale môžem neskromne povedať, že všetky úspešné akcie proti organizovanému zločinu sa udiali v čase, keď som bol vo funkcii ja. Okrem toho: keď som bol prvým viceprezidentom, posadili sme do väzby šéfov všetkých skupín, čo sa nikdy predtým ani potom nepodarilo.

.otázka z publika: Koľko mafiánskych skupín pôsobí na Slovensku?
Keď som pracoval v polícii, v Bratislave bolo na organizovaný zločin naviazaných 660 ľudí. Na celom Slovensku ich bolo asi 1 800.

.v roku 2011 ste v rozhovore pre .týždeň priznali, že mafia vás chcela aj fyzicky zlikvidovať. Boli to reálne hrozby, alebo vás chceli len zastrašiť, otestovať vašu psychickú odolnosť?
Boli to len pokusy alebo úvahy, o ktorých som sa vždy v pravý čas dozvedel. Následne som prijal také opatrenia, aby neboli tieto plány zrealizované.

.koľko bolo vlastne pokusov o vašu likvidáciu?  
Polícia ich riešila päť.

.je pravda, že vás chceli aj uniesť?
Áno, plánovali aj únos a následnú likvidáciu mojej osoby. Súčasťou tejto akcie mali byť aj informácie, že som skorumpovaný, takže som sa zo strachu ukryl niekde v zahraničí.

.to bolo kedy?
V roku 2011. V tom čase som už bol policajným prezidentom.

.je pravda, že chceli ublížiť aj vašej rodine?
Boli aj také plány, že niektorému z mojich synov dolámu ruky, nohy, alebo im inak ťažko ublížia. Mysleli si, že potom dostanem rozum a budem konať inak, ako som konal. Mojím šťastím zrejme bolo, že aj v podsvetí boli ľudia, ktorí s takýmito krokmi nesúhlasili, takže ich vyzradili alebo poslali nejaký odkaz.

.mali ste niekedy naozaj strach?
Samozrejme. Mal som strach, aby neboli do mojich problémov vtiahnutí moji najbližší – deti, manželka, rodičia. Veľmi ma trápilo, keď ma chcela mafia zdiskreditovať prostredníctvom môjho brata, otca troch dievčat. Nechcel som uveriť, že tento nevinný človek môže skončiť až vo väzení, aby ma vyprovokovali k nejakej reakcii. Kolegom som hovoril, že toto hádam nespravia: bolo mi však povedané, že tu ide o také peniaze, že život jedného človeka im je úplne ukradnutý.

.otázka z publika: Prečo ste robili túto prácu?
Pretože mi bolo ľúto ľudí, ktorí za mnou chodili a rozprávali, ako im organizovaný zločin ničí život. Musel som im nejako pomôcť.

.rodina vám nikdy nič nevyčítala?
Nie.

.ako to znášala vaša manželka?
Raz, keď ma chceli zavraždiť, musel som sa mesiac skrývať. Chodil som v utajení s kukláčmi, ktorí ma strážili. Manželka ma prišla občas navštíviť: nikdy mi však nič nepovedala, pretože ma nechcela znervózniť. Keď prišlo k desaťnásobnej mafiánskej vražde v bare Fontána v Dunajskej Strede, rýchlo som sa obliekal, pričom som neustále telefonoval. Nič sa ma nepýtala, no vycítila, že sa stalo niečo hrozné. V tom zhone a s telefónom pri uchu som si nevedel zaviazať topánky. Manželka si kľakla a urobila to za mňa, aby som sa mohol sústrediť na prácu. Ona je hrdinka, len vďaka nej som to všetko dokázal.

.otázka z publika: Keby ste dostali ponuku, aby ste sa vrátili do polície, išli by ste do toho?
Áno. Ale muselo by byť na prvý pohľad jasné, že vláde, ktorá by vznikla po voľbách, ide naozaj o boj s korupciou a kriminalitou. Ak by to bolo len také fingované, predvolebné klamanie, tak určite nie.

.čiže so Smerom nikdy?
Smer ma nikdy nepovolal. (Úsmev.)

.otázka z publika: Prečo nedokážu policajti doručiť Ficovi list?
Tak toto neviem. (Smiech.) Mohol by sa k nemu nahlásiť policajný prezident a priniesť mu ten list.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite